28 Март 2024, 19:42 Днес (11) | Вчера (12)

13 млн. лева забавени плащания са изплатени след намеса на Инспекцията по труда

05 Септември 2017 09:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2017, 09:36
БНТ

Когато има сигнали, че работодателят бави възнагражденията, служителите трябва незабавно да подадат сигнал към Главна инспекция по труда, посъветва социалният министър

За първите 8 месеца тази година Главната инспекция по труда е констатирала забавени плащания на трудови възнаграждения в размер на около 23 млн. лева. 13 млн. лева са изплатени след намеса на контролните органи.  Това съобщи в студиото на "Денят започва" по БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Когато има сигнали, че работодателят бави възнагражденията, служителите трябва незабавно да подадат сигнал към Главна инспекция по труда, посъветва социалният министър. В много от случаите, когато става въпрос за временни затруднения още в рамките на проверката работодателят изплаща заплатите. Министър Петков посочи, че през септември се предвиждат различни законодателни промени, една от които е  увеличаване на срока, в който напусналите работници могат да кандидатстват за обезщетение. "Предложението в законопроекта е този срок да се увеличи от 3 на 6 месеца, което ще разшири кръга на правоимащите лица. Най-многобройни са случаите – някъде 30% от отказите за получаване на обезщетение от този фонд – точно заради това, че правоотношението е прекратено преди този тримесечен срок. Необходимо е да се премахнат ограниченията, които понякога съзнателно, използвайки вратички в закона, се създават за достъп до тази защитна мрежа", каза още социалният министър.

Междувременно за днес е организиран протест срещу некоректни работодатели. Организатори са работници с неизплатени заплати. Те поставят конкретни искания, сред които увеличаване на санкциите за неплащане на заплати, промени в законодателството, които забраняват фирми, които дължат заплати на работниците, да бъдат прехвърляни на трети лица, промяна на реда на кредиторите при несъстоятелност на компания, така че работниците да получават първи дължимото. Според организаторите българските работници са най-слабо защитени в Европа, освен че са и с най-ниско заплащане, прекомерно работно време, невнасяне на осигуровки, неплащане на извънреден труд, лошо отношение и опасна работна среда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив