03 Май 2024, 22:54 Днес (0) | Вчера (13)

13-тата заплата в Кипър е гарантирана със закон

03 Декември 2013 10:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 декември 2013, 10:56
Под лиценза на creativecommons

13-тата заплата е обхваната от Закона за защита на заплатите и работодателите, които не я изплащат, нарушават този закон, напомнят от Министерството на труда и социалното осигуряване

Годината на тежките "подстригвания” в Кипър след решенията на тройката международни кредитори завършва с обичайния въпрос за месеца на големите разходи с празничните покупки: ще има ли 13-а заплата? 

Служителите в държавния сектор очакват решението на парламента, а работодателите в частния сектор получиха инструкции. Икономическата ситуация в Кипър не е благосклонна към допълнителното годишно възнаграждение, тъй като кризата засегна по-голямата част от компаниите. 

Заради финансовите и икономически сътресения през годината много фирми, особено от малките, са на ръба на оцеляването и трудно плащат дори месечната заплата на служителите си, а не да мислят за 13-тата заплата. Въпреки това Федерацията на работодателите и индустриалците в Кипър /ОЕВ/ е дала инструкции на своите членове за изплащане на 13-ата заплата, за да бъдат спазени всички колективни трудови договори, съобщи изпълнителният директор на Федерацията на работодателите и индустриалците в Кипър Михалис Пиликос. 

Според него има фирми, които ще преведат бонуса на заетите при тях. Федерацията не поставя въпрос за оспорване или премахване на 13-тата заплата. Но тези работодатели, които не могат да я изплатят, трябва съгласувано със своите служители да обмислят други варианти или да информират работниците си навреме, за да знаят те предварително, а не да ги изненадват в навечерието на празниците, е позицията на федерацията. 

13-тата заплата е обхваната от Закона за защита на заплатите и работодателите, които не я изплащат, нарушават този закон, напомниха междувременно от Министерството на труда и социалното осигуряване. 

За да няма нарушение, шефовете трябва да имат писменото съгласие на работника или служителя. Въпреки това социалното министерство отчита ситуацията, в която изпаднаха повечето фирми след решенията на Еврогрупата през тази година и няма да налага санкции в случаите, в които е доказано, че работодателят не е в състояние да плати коледния бонус. 

Работещите в публичния сектор ще получат 13-а заплата, при тях въпросът е дали сумата да бъде намалена с 3%. С икономисаните от това средства – около 6 млн. евро, се предвижда да бъдат подкрепени нуждаещи се, социално слаби семейства, дълготрайно безработни. 

Орязането на 13-тата заплата за държавните служители бе обсъждано миналия четвъртък в парламента, на среща на лидерите на парламентарно представените парии, но не се стигна до конкретно решение. Дискусията продължава днес и се очаква да се вземе решение през тази седмица.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив