14 Май 2024, 08:50 Днес (0) | Вчера (12)

Трагедия в Горни Лом - има съмнения за 15 жертви при взрив

02 Октомври 2014 09:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2014, 09:56
Нова телевизия

Над завода ще бъде пуснат безпилотен самолет и специален робот, за да се установят пораженията

Има съмнения за поне 15 загинали при експлозия в барутния завод в село Горни Лом, Видинско. Взривът стана вчера около 17:00 часа в цех, в който са се разглобявали военни мини. По време на инцидента фабриката е работила и е била пълна с работници. Говори се, че в завода е имало между 15 и 30 души, сред които и собственици на предприятието. Малка е надеждата да има оцелели, това каза на среднощния брифинг  в селото директорът на Националната служба Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов. Той посочи още: "В периметър 500, може би 600 метра от взривилия се цех се намират отломки от разрушенията. От двете сгради няма нито една. Разрушенията са изключително тежки. Благодарение обаче на предварителния начин на проектиране и правилното строителство, взривната вълна е отишла нагоре, не е тръгнала по посока на селото. Първият оглед показва, че няма признаци на живот в непосредствена близост до взривилия се цех. До последно не губим надежда и затова целият периметър се наблюдава с термовизионни камери, 4 на брой са в момента".

Не е ясно какво е предизвикало взрива и какъв е мащабът му, каза кметът на община Чупрене Ваньо Костин. На мястото на взрива зее огромен кратер, според очевидци.

Линейки, Пожарна и Полиция бяха на мястото цяла нощ в готовност да извозват оцелели.

Над завода ще бъде пуснат безпилотен самолет и специален робот, за да се установят пораженията.

В 21:45 часа е усетен последният взрив. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че след като изминат 24 часа след последния вторичен взрив Националната следствена служба ще поеме разследването и ще влезе в периметъра на взрива. А първите, които са влезли в периметъра на взрива – това са били специалистите от Пожарна безопасност и защита на населението, звеното във Видин. Те, за съжаление, също са категорични, че надеждата за оцелели е изключително малка.

От вчера психолози са в село Горни Лом и оказват помощ на роднините и близките на работниците.

Няма опасност за хората от село Горни Лом, но жителите на населеното място са в паника, тъй като това е поредният инцидент във фабриката.

Във фабриката се обезвреждат гръцки противопехотни и противотанкови мини. Предприятието притежава лиценз за производство и утилизация на боеприпаси. Въпреки изрядността на документите обаче, последната проверка, направена на 15-ти септември, е показала, че трудовата дисциплина не е на нужното ниво и технологичните параметри не са добри. Предписанията не са стигнали до собственика на фабриката, а за последните седем години – от 2007-ма досега, това е третият сериозен инцидент. Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов също коментира, че има нарушения в спазването на изискванията за безопасност при работа в предприятието. Преди 15 дни е правена цялостна проверка на завода и са открити нарушения и са издадени актове, заяви още министър Бакалов.

Министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков обяви, че заводът за боеприпаси в село Горни Лом ще бъде затворен. Седем акта и 13 предписания са били наложени само тази година от трудовите инспектори, които са участвали и в последната проверка на 6-и август. Министър Христосков добави, че голяма част от предписанията не са били изпълнени. Установено е старо работно оборудване, липса на втори изход от цеха за утилизация на боеприпасите, съхранение на взривни вещества на необезопасени места. Министър Христосков добави: "Установено е също така, че се съхраняват взривни вещества на самия втори изход на склада за тротилова пресовка, което е пречело за бързото излизане на хората в случай на някаква авария. И също така, другото нарушение е, че навсякъде между цеховете е имало натрупани чували с отпадъци от тротил, които не са опасни, но затрудняват излизането на хората. Като разговаряхме с местните хора – единственият шанс за работа. Това, което също чувам от хората, е, че възнагражденията са много скромни, последното възнаграждение, което е дадено за последния месец, е под минималната работна заплата от 240 лева. Категорично, този завод повече няма да работи".

Кметът на село Чупрене Ваньо Костин, в чиято община е Горни Лом, каза, че близо 60 души от околните работят в цеха за боеприпаси. Той сподели, че също е чувал от тях за лоши условия на труд.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали "Миджур” стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив