19 Март 2024, 06:22 Днес (0) | Вчера (10)

16 души са загинали в Европа заради лошото време през последната седмица

11 Януари 2019 17:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 януари 2019, 17:23

В Бавария натрупа 1,5 метра сняг, стотици шофьори бяха блокирани по пътищата

16 души са загинали в Европа заради лошото време през последната седмица. Температурите дори в Северна Гърция достигнаха рекордно ниски нива. Обилен е снеговалежът в някои части на Европа. Градове в Германия и Австрия остават изолирани, предаде БНР.

Тежката зима в германската провинция Бавария продължава, като снегът там достигна половин метър височина и през тази нощ блокира стотици шофьори на магистрала А8. Червеният кръст и спасителните служби помагаха на шофьорите с одеяла и чай.

Отсечката между Бернау на Химзее и Фрасдорф по посока Мюнхен се оказа блокирана от студа през цялата нощ. Няколко тира застанаха напряко на магистралата, подхлъзвайки се на леда и минаха часове, докато пътят бъде освободен.

Стотици шофьори трябваше да нощуват в колите си. 12 души станаха жертва на обилния снеговалеж и лавини в Германия и Австрия.

Наложи се войници от Бундесвера да помогнат местните планински служби и да се включат в почистването на снега от покриви и дървета, за да се предотвратят срутвания.

340 войници се включиха към планинските служби, доставят храна на блокирани от снега хора в отдалечени селища, извозват нуждаещи се, съобщиха от армията. 66 ученици от Германия бяха спасени с два хеликоптера на австрийските спасителни служби, след като децата били блокирани в хижа в Алпите.
В Бавария повечето училища затвориха, тъй като придвижването на децата до тях е невъзможно или твърде опасно.

В Австрия няколко души станаха жертва на лавина. Властите разпространиха предупреждение за опасност от лавини и посъветваха да се отложат пътуванията.

Ски курорти и планински селища бяха евакуирани и затворени. Много училища няма да работят. Туризмът също ще понесе сериозен удар, тъй като много хора отменят резервациите си.

Около 9 000 домакинства в Чехия останаха без ток заради силния снеговалеж в районите по границата с Австрия и Германия.

Предупреждение за очаквано необичайно студено време и възможни силни снеговалежи е издадено и за Великобритания.

Обилни снеговалежи и ниски температури има и на Балканите. Лошото време ще се задържи и през уикенда и следващата седмица.

Температурата в някои части на Турция падна под нулата. Средната температура за този период от годината обикновено е 9 градуса по Целзий.

Плажовете в Атина, покрити със сняг, са необичайна гледка. Училищата и някои обществени учреждения остават затворени. Температурата в Северна Гърция падна рекордно ниско - до минус 23 градуса.

В Сърбия евакуацията на хора е затруднена заради паднали дървета. Обявена е трета степен на опасност от силен снеговалеж. Оранжев код е в сила за Централна, Западна и Източна Сърбия.

Някои хора обаче се радват на натрупалия сняг. Най-щастливи, разбира се, са децата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив