29 Март 2024, 11:13 Днес (4) | Вчера (11)

17 000 жени са първите лица с втора пенсия от допълнителното осигуряване

07 Септември 2021 09:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 септември 2021, 09:48

Пенсионните дружества стартираха фазата на изплащане на пенсиите

Пенсионните дружества вече изплащат допълнителните пенсии. От началото на септември всички пенсионноосигурителни дружества започнаха изплащането на втори пенсии от натрупаните партиди за навършилите общата възраст за пенсия осигурени лица, родени след 01.01.1960 г. Според последните промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), осигурените лица, достигнали съответната изискуема възраст имат няколко възможности за плащане, включително да  избират между три вида пожизнени пенсии. Дружествата препоръчаха на всеки осигурен да получи информация в компанията, в която се осигурява, за своите осигурителни права. Така  те ще имат възможност да се ориентират в точното си решение кой от трите вида пенсионни  продукта да изберат, да сключат договор и да започнат да получават пенсионни плащания съобразно избрания вариант. Първите лица, които получават втора пенсия, са 17 000 жени, родени през 1960 г.
Три са възможностите за изплащане на пенсиите в зависимост от натрупаните в индивидуалните партиди средства: пожизнено изплащане; разсрочено изплащане; еднократно изплащане.
Пожизнена пенсия се изплаща, когато натрупаните спестявания са поне 9000 лв. Тогава минималната месечна пенсия, която се изплаща, е 45 лв. Осигуреният може да избере и разсрочено плащане.  Ако към момента на пенсиониране натрупаната сума е по-малка от три минимални пенсии (900 лв.), осигуреният може да се възползва само от еднократната опция, при която тегли цялата сума наведнъж.
Преди старта на фазата на изплащане председателят на УС на ПОК "Доверие" - Даниела Петкова, посочи пред БНР, че около 15 000 души веднага трябва да подадат заявление в НОИ за преизчисляване и увеличение на пенсиите по новата методика, за да не бъдат ощетени. Причината е, че от 1 септември редукцията, или така нареченото намаление на държавната пенсия, вече е наполовина. Преизчислението и увеличението се отнася за хора, които в последните няколко години са се пенсионирали и получават вече държавна пенсия, но са предпочели да си оставят парите в универсалните пенсионни фондове вместо да ги прехвърлят в НОИ, посочва Важно е всеки да подаде заявление за преизчисление, защото от НОИ не оповестяват кои са точно пенсионерите, които могат да се възползват от увеличението, а само дават тяхната бройка. Освен това от ведомството няма да актуализират автоматично пенсиите, което може несправедливо да ощети хиляди души. "Всеки един от тези 15 000 души е заинтересован веднага да си подаде документите, защото забавянето означава месеци, в които ще получава по-малка пенсия", посочва Петкова. По думите й промените ще гарантират по-висок размер на изплащаните от НОИ пенсии за осигурените и във втория пенсионен стълб. Така всеки, който отговаря на условията да получи трудова пенсия, натрупал е необходимите стаж и възраст и от днес насетне подаде заявление за пенсия в НОИ, ще се възползва от новата методика, когато е запазил и средствата си, трупани в частен фонд. Неговата държавна пенсия ще бъде намалена с около 10 на сто, а не с 20, както се случваше до момента.
Припомняме, всеки работещ българин, роден след 1959 г., се осигурява в поне два пенсионни фонда – държавен пенсионен фонд към НОИ, който формира първия стълб на системата (ДОО), и Универсален (УПФ) или Професионален (ППФ) частен пенсионен фонд в рамките на втория стълб.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив