29 Март 2024, 15:11 Днес (10) | Вчера (11)

17 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

15 Ноември 2019 16:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2019, 15:44

Тази година инициативата се провежда под мотото "Животът не е резервна част!"

На 17 ноември отбелязваме Световния ден за възпоминание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Този ден е посветен на милионите хора, загинали и ранени при пътни  и инциденти, и на техните семейства. Посветен е и на  специализираните екипи за спешна помощ, полицията и медицинските специалисти, които ежедневно се справят с травматичните последици от смъртта и нараняванията на пътя.

В Европа инициативата се провежда под егидата на Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR-European Federation of Road Traffic Victims). В България тя се координира от Министерството на вътрешните работи, като в нея се включват редица институции, организации и религиозни общности. 

Тази година инициативата се провежда под мотото "Животът не е резервна част!". 

В обръщение по повод деня министърът на вътрешните работи Младен Маринов подчертава, че безопасността на движението е споделена отговорност и за нейното подобряване са необходими съвместни усилия както на участниците в движението, така и на хората, които са отговорни за функционирането на пътно-транспортната система. Само през 2018 г. поти всеки ден по двама човека са губили живота си в ПТП, а други 15 са били ранявани. "Денят за възпоминание на жертвите от ПТП е и ден за размисъл за любовта между хората, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Нека всички заедно – институции, организации и участници в движението, в името на живота и здравето, с любов, воля и сила да дадем своя принос за превръщане на пътищата в безопасно място за живота на хората", п осочва още министър Маринов. МВР активно се включва в инициативите със светски и религиозен характер, организирани от религиозните общности в България и от други партньори. За "Пътна полиция" е от особено значение да се организират събития с фокус към последиците от пътно-транспортните произшествия. Със съдействието на дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет и на Националния съвет на религиозните общности в България в храмовете на официалните религии в седмицата от 11 до 17 ноември се провеждат служби за отдаване почит на жертвите на ПТП и за отправяне на молитви за запазване живота на хората, които участват ежедневно в движението по пътищата. "Вярата прави хората по-добри. Кара ги да се обръщат към себе си и да намират верния път за запазване на собственото здраве и живот. А когато полагаш грижи за себе си, ставаш по-грижовен и към близките си, дори към непознатите", посочват от МВР. Оттам призовават да подкрепим пострадалите при пътни злополуки, както и семействата им и тези на загубилите живота си при катастрофи по пътищата на страната и извън нея. "Нека сведем заедно глави пред мъката и болката на пострадалите при пътно-транспортни произшествия и нека разпространим своите послания сред близките си."

В столицата Световният ден в памет на загиналите на пътя ще бъде отбелязан от 10:30 ч. в храм-паметника "Свети Александър Невски". Българската православна църква се включва в инициативата, като от Св. Синод са разпратили до храмовете в диоцеза на БПЦ-БП писмо да бъдат отслужени заупокойни молитви след св. Литургия в памет на всички загинали участници в движението по пътищата в България. Свещениците ще се молят за душите на загиналите, като възгласят: "Еще молимся о упокоении душ усопших раб Божиих: всех погибших при злополучении, и о еже проститися им всякому прегрешению, вольному же и невольному."

Асоциацията на българските застрахователи се включва в отбелязването на деня, като призовава да се замислим над последиците от неразумното поведение на пътя. България традиционно е в челните места  по брой  жертви и ранени на пътя в Европа. През 2018 г. в страната ни в резултат на пътен инцидент са загинали 611 души, а 8466 души са били ранени. За десетте месеца 2019 са загинали 515 души, а ранените са 7100.  "В този Световен ден  в памет на загиналите на пътя отдаваме почит към жертвите и мъката на техните семейства, към тези, които са загубили живота си, спасявайки живот на пътя. Този ден може и трябва да ни мотивира да обединим усилията като общество, за да подобрим безопасността на движение по пътища, коментира Константин Велев, председател на УС на АБЗ.

И Българската асоциация на пострадали при катастрофи се включва в отбелязването на деня, като призовава водачите: "Остави телефона, докато шофираш! Изключи го! Това е бомба". "На този ден ние предпочитаме да поставим акцент върху спасяването на човешки животи и намаляване броя на жертвите от ПТП, а за да намалим броя на пътно-транспортните произшествия е необходима промяна не само в законите, но и в нашето поведение на пътя. Използването на мобилен телефон по време на шофиране е изключително рисково и опасно. Българска асоциация на пострадали при катастрофи ви призовава да не използвате мобилни устройства докато шофирате."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив