24 Април 2024, 11:15 Днес (5) | Вчера (6)

19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси в София само за март

02 Април 2020 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2020, 11:31

Готов е първият пакет от мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в София

19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси в София само за месец март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. На този фон има повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лв. повече. Това съобщи в социалния си профил столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените "синя" и "зелена" зона. 6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт".
Фандъкова подчерта, че инвестиционната програма на Столична община няма да бъде спирана, а само преразгледана с два ключови акцента. Единият от тях е продължаване на стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти. Вторият акцент е довършване и изпълнение на спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса. "Твърденията от последната седмица, че можем да спрем тези проекти и да пренасочим парите за нещо друго, са подвеждащи и неверни. Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции", написа Фандъкова.

Столичният кмет съобщи още, че е готов първият пакет от мерки, с които да бъде подпомогнат малкият и средният бизнес в София, засегнат най-силно от ограниченията в борбата с коронавируса. "Това са мерки в помощ на най-засегнатите сектори и включват – данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив