24 Май 2024, 05:26 Днес (0) | Вчера (10)

2 снимки и 1 свидетел = ламинирана лична карта в Гърция

08 Октомври 2014 11:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 октомври 2014, 10:16
GRReporter

Страната въвежда експресна процедура за издаване на лични карти

Гърция въведе нова експресна система за издаване на лични карти, като решението за това бе взето след успешното ѝ пилотно приложение в 24 полицейски участъка в цяла Гърция, предаде електронното издание GRReporter. На практика става дума за първото електронно свързване на обществени услуги, осъществявано в сътрудничество с министерството на обществения ред, министерството на административната реформа и електронното правителство, и министерството на вътрешните работи.

При новата процедура всеки гражданин ще може вече само с две свои снимки и един свидетел да отиде в полицейския участък и да получи личната си карта.

Новата, по-бърза и опростена система за издаване на лични карти се очаква да допринесе за намаляване на бюрокрацията и улесняване на живота на гражданите, като едновременно с това ще доведе до значително спестяване на средства.

Предимствата на новата система са, че спестява време и пари. Ежегодно в страната се издават 450 000 лични карти. За отпечатването на документите по тяхното издаване - различните формуляри - страната плаща 128 000 евро. Новата система освобождава и около 150 000 човекочаса годишно работа на общинските и полицейските служители.

Новата система свързва полицейските участъци с общинските регистри. Така с помощта на Националната интегрирана информационна система на общинските регистри съответният полицейски служител вече ще търси по служебен път необходимите данни за издаването на личната карта на гражданина (име и фамилия, име и фамилия на бащата, име и фамилия на майката, дата и място на раждане, община, където е регистриран, номер на семейната партида, гражданство).

Новата процедура по издаване на лична карта

След като съответният полицейски служител приключи с търсенето по служебен път и установяването самоличността на гражданина, необходимото заявление ще бъде съставяно автоматично, като ще включва до три случайни въпроса, свързани с данните от общинския регистър, вписани в Националната интегрирана информационна система на общинските регистри.

Въпросите ще се разпечатват и подалият заявлението гражданин ще трябва да отговори на тях писмено. След като той подпише заявлението – клетвена декларация, полицейският служител вписва в приложението съответните отговори. След това служителят разпечатва заявлението, залепя снимката и призовава гражданина и свидетеля да го подпишат.

Впоследствие личната карта се ламинира и се връчва на подалия заявлението гражданин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 23 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8059
GBP 2.4796 2.4887 2.2965
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив