29 Март 2024, 00:24 Днес (0) | Вчера (11)

20 млрд. евро шест години стоят непотърсени на летище в Москва

02 Октомври 2013 15:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2013, 15:40

Планината от пари, всичките в банкноти по 100 евро, са пристигнали на московската аерогара "Шереметиево" от Франкфурт на 7 август 2007 г. Оттогава те са „замразени“ на летището

Товар от 20 млрд. евро вече шест години стои непокътнат на московско летище. Съкровището се съхранява в карго склад на аеропорта и се намира в 200 дървени палета, всеки от които е на стойност 100 млн. евро. А съмненията са, че това е тайното богатство на иракския диктатор Саддам Хюсеин. Митниците в Русия настояват собственикът на товара да се разкрие и да прибере парите си. Досега е имало няколко неубедителни опита от различни хора да се доберат до съкровището. Никой не е представил достоверни доказателства, че средствата са негови.

 

Планината от пари, всичките в банкноти по 100 евро, са пристигнали на московската аерогара "Шереметиево" от Франкфурт на 7 август 2007 г. Оттогава те са „замразени“ на летището. Властите в Москва не са успели да разкрият самоличността на собственика им, тъй като те пристигнали изненадващо в руската столица, без да е посочен краен получател за пратката.

„Възможно е това да са парите на Саддам Хюсеин“, коментира за руските вестници източник от разузнаването, пожелал анонимност. Възниква въпросът защо придобитите със зло пари на Саддам Хюсеин са изпратени от Германия в Русия четири години след неговото сваляне и осем месеца след екзекуцията му. Това не е единствената версия, но е най-достоверната, според източника от силите за сигурност.

„Саддам не е единственият диктатор, който е отклонявал богатства: какво става с Муамар Кадафи? Другото обяснение е това да са парите на руската мафия или богатството на руски корумпирани чиновници, за които са станали твърде опасни да ги приберат. Това е гигантска сума“, добавя той.

Има и информация, че парите са били предназначени за фондацията „Светът на добрите хора“, чиято щабквартира е в Украйна. Шефът й 53-годишният Александър Шипилов е единият от хората, които не са успели да убедят властите, че парите са техни. Ако ги беше прибрал, Шипилов щеше да стане по-богат от Роман Абрамович, който има 9 милиарда британски лири.

Адвокати са отказвали огромен хонорар, за да докажат по съдебен път, че парите принадлежат на фондацията.

„Нещо се е объркало и господин Хикс не е успял да прибере товара. След редица неуспешни опити да прибере парите, е било взето решение това да стане чрез фондация. Това е обичайна практика за пране на пари“, смята Вадим Лейлан, експерт по митническите въпроси.

 

Руските власти пък не са конфискували парите, защото нямат правни основания за това. Митниците настояват собственикът на товара да се яви лично, за да се подсигурят, че той е жив и не става въпрос за измама при получаването на товара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив