24 Април 2024, 11:17 Днес (5) | Вчера (6)

2017-та е била най-горещата година за земните океани

01 Февруари 2018 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 февруари 2018, 10:35

В Атлантическия и в Южния океан е налице повече затопляне на водите в сравнение с Индийския и Тихия океани

Миналата година е била най-горещата в историята от гледна точка на земните океани, според учени от Института по атмосферна физика в Китайската академия на науките (IAP / CAS), пише GreenTech.bg. Увеличаването на океанската топлина е довело до покачване на морското равнище в световен мащаб с 1,7 милиметра и други последици, сред които намаляване на кислорода в океаните, избледняване на коралови рифове и топене на морския лед и ледните шелфове.
Океанът поглъща над 90% от "остатъчната топлина на планетата, свързана с глобалното затопляне", според изследователите Лиджинг Ченг и Джианг Жу. Тяхната разрботка бе публикувана наскоро в списанието Advances in Atmospheric Sciences. Двамата казват, че увеличение на съдържанието на топлинна енергия в океана през миналата година е наблюдавано във всички части на световния океан. Все пак в Атлантическия и в Южния океан е налице повече затопляне на водите в сравнение с Индийския и Тихия океани.
Последните пет години са петте най-топли за океана" на планетата, казват двамата учени. Те са събрали данни от множество институции, включително Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, започвайки с данни още от 50-те години на миналия век. Казват още, че в края на 90-те години температурите на океаните са започнали рязко да се покачват.
Посетителите на плажовете по света навярно няма да забележат повишаването на температурата на водата, но затоплянето ѝ да има множество вредни въздействия, предупреждава National Geographic. Морският лед е намалял значително – и като покритие, и като дебелина. Кораловите рифове са силно застрашени, а "прозорецът" от време, когато има шанс да бъдат спасени, бързо се затваря.
"Съдържанието на топлина в глобалния океан недвусмислено представя "подписа" на глобалното затопляне на планетата. Обемът на парниковите газове, генерирани от човешката дейност, продължава да въздейства върху Земята", казват изследователите в доклада си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив