19 Април 2024, 12:30 Днес (6) | Вчера (11)

23-годишен компютър с Windows 3.1 блокирал парижкото летище Орли

17 Ноември 2015 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 ноември 2015, 09:37
Под лиценза на creativecommons

Макар и компании като Microsoft да обръщат доста голямо внимание на новите си продукти, например Windows 10, все още има много места, където се използват много по-стари версии

Сред тях е и парижкото летище Орли, което в началото на този месец е спряло работа за няколко часа заради блокиране на компютър, който използва Windows 3.1, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Компютърът осъщестява връзката между въздушния контрол и главната метеорологична служба на Франция. Без нея летището не може да работи. Именно това се е случило на 7-ми ноември т.г., когато всички полети в района са били спрени заради блокиралия компютър, който е на "скромните" 23 години.

Защо не е подменен с по-нов през цялото това време? Оказва се, че има доста причини. Александре Фиакре, който е един от ръководителите на френските профсъюзи на авиодиспечерите, цялата система е изградена от множество компютри. Общо се използват 4 вида операционни системи, включително Windows XP и Unix и най-младата система е на около 10 години. Въпреки че от правителството обещават оборудването да бъде обновено до 2017 г., Фиакре прогнозира, че ще отнеме между 2 и 4 години след този срок.

Освен бавните действия на институциите, проблем е и липсата на персонал. Старите компютри се използват от системи, за които е от критично значение да работят постоянно с възможно най-малко проблеми. За тази цел има специално обучени хора, които да се грижат за това, но все още няма такива, които да могат да работят с новите платформи.

Оказва се, че старият софтуер има и други предимства. Те са в сферата на сигурността. Множество системи, компании и дори браншове използват софтуер на десетилетия. "Преди няколко години направихме пълен анализ на цялата ни мрежа. Инженерите откриха, че системата е много сигурна и безопасна заради начина, по който е разработена. Тези стари системи ни предоставят доста голяма сигурност, когато става дума за киберпроблемите, които имаме в днешния свят", коментира генерал Джак Уенщайн от американската армия пред телевизия CBS.

Една от причините за това е, че старите платформи се нуждаят от физически дискове, които да се поставят, за да се изпълни дадена задача. Това прави системите много по-сигурни, въпреки че са изолирани от интернет. Онлайн изданието Slate обобщава ситуацията по следния начин: "странен баланс между технологии, които са достатъчно стари, за да не бъдат цел, но достатъчно нови, за да могат все още да работят".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив