29 Март 2024, 14:02 Днес (8) | Вчера (11)

24 дружества са участвали в картели по Националната програма за саниране

10 Декември 2019 17:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 декември 2019, 17:04

Обществени поръчки на общините Търговище и Гоце Делчев са били манипулирани

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанови решения за установяване на извършени нарушения по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и налагане на имуществени санкции на дружества, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС).

Комисията установи извършено нарушение и наложи имуществени санкции на "Мултиплекс инженеринг" ЕООД, "ВМЛ – консулт" ЕООД, "Димитров и син" ЕООД, "Адапт" ЕООД, "Архкон Проект" ООД, "Евиданс инженеринг" ЕООД, "Тобо инвест" ЕООД, "Фрибул" ООД, "Корект" ЕООД, "Инфрам" ЕООД, "Интконс" ЕООД, "Ен Екип" ООД и "Протико Ил" ООД.

Комисията установи извършено нарушение и наложи имуществени санкции на "ВМЛ – консулт" ЕООД, "Архкон Проект" ООД, "Евиданс инженеринг" ЕООД, "Протико Ил" ООД, "Консултантска Инженерна група" ООД, "Кимтекс – ЛС" ООД, "Експрес Консулт" ЕООД, "Соларват" ЕООД, "БОАЛ" ООД, "Пешев" ЕООД, "Джи Ер Ен Пауър България" ООД, "Пловдивинвест" АД, "Стройконтрол" ООД, "Си Енд Би Енерджиконсулт" ЕООД и "Енерджи Про Дм" ЕООД.

Установените нарушения представляват картели (забранено споразумение и/или съгласувана практика) за манипулиране на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на общините Търговище и Гоце Делчев. Обществените поръчки са с предмет извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сгради, и за енергийна ефективност и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

В рамките на проучването КЗК установи, че участниците по всяка една от двете обществени поръчки са се споразумели относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителите. Споразуменията имат за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурите за възлагане на обществени поръчки като определят печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределят избора на възложителите. Изводите на Комисията се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

За първи път в антитръстовата практика на КЗК предприятия, участници в картели, се възползваха от Програмата за освобождаване от санкция/намаляване на санкции в случай на участие на предприятие в таен картел, като подадоха искания и представиха доказателства, които подпомогнаха доказването на нарушенията. В резултат от сътрудничеството им в производството, Комисията предостави пълно освобождаване от санкция на едно дружество и намаляване на санкциите на две други дружества.

Общият размер на наложените санкции е 398 174 лв., от които 147 761 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Гоце Делчев.

Предстои Комисията да се произнесе и относно предявените твърдения за манипулиране на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на община Пловдив от участващите в нея 33 предприятия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив