06 Май 2024, 07:50 Днес (0) | Вчера (1)

3 км. опашка от камиони има от турската страна на "Лесово" и "Капитан Андреево"

09 Август 2013 12:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2013, 12:54
Булфото

Над 3 км е опашката от чакащи камиони в Турция. От българска страна няма проблем с обработката на документите на преминаващите тежкотоварни камиони, но на турския пункт преминаването става изключително бавно

Затруднено е преминаването през граничния пункт "Лесово". И от двете страни на българо-турската граница са се образували колони от чакащи тирове, съобщава БНР.

 

Над 3 км е опашката от чакащи камиони в Турция. От българска страна няма проблем с обработката на документите на преминаващите тежкотоварни камиони, но на турския пункт преминаването става изключително бавно. Вероятната причина за струпването на тирове от турска страна е заради няколкото почивни дни в южната ни съседка. Очаква се до довечера трафикът да се нормализира.

По-рано водач на товарен автомобил съобщи пред "Хоризонт", че образувалата се опашка от камиони от турска страна 12-километрова опашка от камиони се е образувала от турската страна на границата при граничния пункт "Лесово". Той обясни, че е чакал повече от 30 часа преди да успее да премине границата.

Българската система за пропускане на превозвачите работи нормално, обясниха за "Хоризонт" от Агенция "Митници". От "Гранична полиция" потвърдиха, че има проблем, но уточниха, че той е на влизане в България от страна на турските власти.

За опашка от тирове на граничен пункт Капъкуле съобщиха и от турската стрпана. Над 200 тира са образували 5 километрова колона и чакат да влязат в България, предаде кореспондента на БНР в Истанбул Нахиде Дениз.

Задръстването на турската митница е поради забавяне в работата на българския граничен пункт Капитан-Андреево. Там се извършва генерална реконструкция и разширяване на митническия плац и поради невъзможност да приема повече товарни коли, те са принудени да изчакват на турската митница и тя се е задръстила. Част част от ТИР-овете се пренасочват към другия граничен пункт Хамзабери-Лесово, където също има опашка. Турските шофьори протестират, надувайки клаксоните.

Сезонът на пътуванията на турските граждани от европейските държави, чиито маршрут минава главно през България, са причина за допълнителните натоварвания на граничните пунктове. В навечерието на Рамазан-байрям, който започна вчера, през Капъкуле са преминали за 24 часа над 8000 автомобила, допълниха от турската митница. Турските източници очакват натоварването на граничните пунктове с България да продължи до неделя. В Турция е ваканция за Рамазан-байрям и много български турци заминаха за България. От утре, те ще започнат да се завръщат в страната и ще има натрупване. Редица автобусни фирми пуснаха допълнителни рейсове. На Капъкуле е въведена компютаризирана система за улеснение на водачите, която оказва и за натоварването на граничните пунктове край границите с България.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив