18 Април 2024, 20:07 Днес (11) | Вчера (11)

314 200 дарителски SMS-а са изпратени до момента в помощ на пострадалите от Хитрино

12 Декември 2016 15:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2016, 14:16

Областната дирекция на МВР в Шумен ще съдейства на жителите на селото за издаването на нови лични документи

314 200 SMS-а са били изпратени на номер 14 66 към трите мобилни оператора в рамките на Националната кампания на БЧК,  съобщи за "Хоризонт" на БНР Деница Паръмова, директор на младежката организация на Червения кръст. Чрез един изпратен SMS хората даряват на пострадалите един лев.  12 доброволици на БЧК работят на терен, като раздават храна и вода на пострадалите в евакуационните центрове в Шумен и село Тимарево.

Най-важното нещо в такава ситуация е координацията между всички правителствени и неправителствени организации, които работят на терен. Ако държавата поеме определени нужди, то ние ще се насочим към други, които не са покрити от нея или от други неправителствени организации. Това би могло да бъде покъщнина, би могло да бъде подпомагане по друг начин, би могло да бъде храна, в момента има нужда от храна и вода, които са основните базови потребности на тези хора.

От БЧК казаха още, че е в ход създаването на Обществен съвет, който трябва да направи оценка на щетите. За да има по-голяма прозрачност при разпределянето на средствата омбудсманът Мая Манолова е приела да бъде председател на Обществения съвет. В него ще бъдат включени още кметът на село Хитрино и представители на медиите.

Областната дирекция на полицията в Шумен ще съдейства на жителите на село Хитрино за издаването на нови лични документи. Общинската администрация в Хитрино ще изготви списъци на жителите на селото с унищожени, повредени или липсващи  - лични карти, паспорти и свидетелства за управление на моторни превозни средства. След предоставяне на списъците в шуменската полиция, на хората безплатно и в най-кратки срокове ще бъдат издадени българските лични документи.

От днес е открита банкова сметка за дарения на Община Хитрино. От Областния щаб за защита на населението при бедствия в Шумен призовават всеки, който има възможност, да помогне за възстановяване на щетите.
BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF
"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД

Областната администрация в Добрич съвместно със структурата на Българския червен кръст в града също се включват в кампанията за набиране на средства за пострадалите в Хитрино.

Областният управител на Добрич съвместно с Областния съвет на БЧК - Добрич се обръщат към жителите на областта с апел да помогнат на пострадалите при тежкия инцидент в село Хитрино. Всеки добруджанец може да дари парични средства според възможностите си в сградата на Областната администрация, където е поставена кутия "Помощ за Хитрино".

От Българския червен кръст в Добрич съобщават, че складът на организацията в града все още не е отворен за материални дарения, но е в готовност при нужда да заработи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив