25 Април 2024, 13:56 Днес (9) | Вчера (12)

Положителното на COVID-19: По-малко ПТП-та с жертви, повече пешеходци и велосипедисти

13 Юли 2020 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юли 2020, 11:36

Най-голямо намаление на смъртните случаи от пътно-транспортни произшествия е регистрирано в Италия

Ограничителните мерки за пътуване в страните от ЕС заради коронавирусната криза доведоха до безпрецедентно намаление на смъртните случаи по пътищата на ЕС. Предварителни данни от 24 държави-членки на ЕС показват средно 36% спад на смъртните случаи по пътищата през април 2020 г. в сравнение със средния показател за съответния месец от предходните три години. Това сочи нов доклад на Европейския съвет по безопасност на транспорта (ETSC).
 Най-голямо намаление на смъртните случаи от пътно-транспортни произшествия е регистрирано в Италия (84%), а в Белгия, Испания, Франция и Гърция спадът е 59%.
За съжаление, намаляването на пътния трафик не довее до спад на смъртните случаи от ПТП-та във всички страни. В Швеция, Дания и Холандия смъртността по пътищата през април остава на същото ниво или нараства в сравнение с предишни години. В Швеция мерките за намаляване на разпространението на Covid-19 бяха по-малко строги, отколкото в много други страни от ЕС, припомнят от ETSC.
Според проучването, едни от най-честите причини за тежките ПТП със смъртен изход са: високата или несъобразена скорост на превозните средства, уязвимост на инфраструктурата, както и разсейването на шофьорите.
В Дания е регистрирано 10%-но увеличение на процента на шофьорите, превишаващи скоростта. Данните от камерите във Франция показват 16% ръст на най-сериозните нарушения на скоростните режими (50% над законовата граница) в сравнение със същия период на миналата година. В Естония се наблюдават 22% увеличение на шофьорите, които пренебрегват ограничението на скоростта по основните провинциални пътища. В Испания нарушенията на скоростта по извънградските пътища са увеличени с 39%. Застрахователна компания във Великобритания, която използва телематика за проследяване на новите притежатели на полици, отчита 15% увеличение на нарушенията на скоростта. В Швеция не регистрирано увеличение на скоростта на пътя.

Данните за тежките ПТП-та според типа превозни средства все още не са налични в повечето страни, но в Испания се наблюдава значително увеличение на смъртността при шофьорите на камиони. Причините за това увеличение все още не са известни, но един от проблемите е, че професионалните шофьори работят повече часове под голямо натоварване.

Според Довил Админайте, ръководител на проекта в ETSC, "затварянето на страните заради Covid-19 доведе до огромна промяна в мобилността в Европа. Налице са положителни промени като увеличаване на пешеходците и колоездачите, поява на временна велосипедна инфраструктура и по-ниски ограничения на скоростта в гъсто населените градски райони". Според нея е необходимо да се работи още по-мобилизирано за подобряване на инфраструктурата за пешеходци и велосипедисти както в градските, така и в селските райони.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив