29 Март 2024, 02:34 Днес (0) | Вчера (11)

4 язовира в района на Мизия имат повреди, 3 са в много лошо състояние

05 Август 2014 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 август 2014, 11:49
Булфото

Основната причина за наводнението в Мизия е дъждът, според "Напоителни системи"

Язовирите в района на Мездра са собственост на местната власт, нито един от тях не е пострадал. Няма повредени стени или преливници. Това заяви за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" на БНР инж. Валентин Славов, главен инженер в държавното предприятие "Напоителни системи". "По поречието на река Скът има 41 водни обекта. От тях 38 са язовири, два изравнителя и един рибарник. Ние успяхме да посетим 11 язовира - най-големите, които, по наше мнение, оказват най-голямо въздействие върху оттока на реката. Първо искам да кажа, че абсолютно всички язовири са собственост на съответната община - община Хайредин, община Мизия, община Бяла Слатина. Няма нито един язовир, който да е собственост на "Напоителни системи" ЕАД. От тези язовири нито един не е скъсан в момента или да е прорязана стената. Има значителни повреди по 4 язовира от тези, които видяхме, които при един следващ валеж ще бъдат фатални за тях", посочи експертът.

През стената е прелял яовир "Гарвански гаран" в Малорад. Той трябва да бъде изваден от експоатация, смята инжинерът. Диги по река скът има едва след гр. Мизия. Всички язовири в района на бедствието са преливали, което е нормално за тези интензивни валежи, подчерта инж. Славов. По повод  предположенията, че трагедията е заради нерегламентирани корекции на коритото на река Скът, инж. Славов подчерта, че основната причина е дъждът.

"По цялата дължина на реката корекция има само след град Мизия - последните 3 километра и 800 метра има известни удълбочавания, разширявания на водното течение в Горно Пещене и в няколко населени места, но защитни диги няма. Защитни диги край реката има чак след град Мизия".

Славов ще препоръча повторен оглед на язовирите с най-висока степен па потенциална опасност: "При един следващ голям дъжд, примерно два от тези язовири ще бъдат прорязани скатовете, където са преливниците и язовирите ще престанат да функционират и ние трябва да вземем мерки предварително. Единият е  Рудозем - 1", "Гарвански Геран". Също в Малорад има още един язовир. Всъщност три язовира са в много лошо състояние, заключи инж. Славов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив