27 Май 2024, 14:51 Днес (1) | Вчера (0)

40% от европейците казват, че следващата им кола вероятно ще е електрическа

03 Октомври 2018 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2018, 16:57

88% от анкетираните очакват правителствата да предоставят стимули за по-достъпни за зелените автомобили

Четирима от всеки 10-те европейци очакват следващата им кола да бъде електрическа, според ново паневропейско проучване на експертите Ipsos Mori. Това подчертава нарастващия интерес на потребителите към шофирането без емисии, пише GreenTech.bg.
Според проучване сред над 4500 граждани в Белгия, Франция, Германия, Великобритания, Унгария, Италия, Полша, Испания и Швеция, седем процента смятат, че е много вероятно следващата кола, която наемат или купуят, да бъде електрическа. 33 на сто заявяват, че е "донякъде вероятно” да преминат към електрически двигателни системи за следващите си автомобили. В Италия и Испания делът на тези, които по някакъв начин смятат за вероятно да предпочетат електрически модел, е цели 48% от анкетираните.
В момета електромобилите представляват едва 2 процента от общите автомобилни продажби в Европа. Проучването обаче дава надежда, че има голям потенциал за скорошен скок в продажбите на автомобили в този зараждащ се сектор.
Проучването е възложено от известната неправителствена организация "Транспорт и околна среда”. То показва още, че две трети от запитаните хора искат автомобилните производители да направят повече за насърчаване на електрическите автомобили. Повече от половината от респондентите във всяка от анкетираните страни са заявили, че електрическите автомобили са все още твърде скъпи. Най-високата степен на загриженост за цените е регистрирана в Италия и Испания – двете страни с много висок обществен интерес към ЕПС.”Европейците са отворени към идеята за закупуване на електрически автомобили, но производителите на автомобили не правят достатъчно, за да предложат атрактивни и достъпни електрически модели”, каза Грег Арчър, директор на НПО-то. "Това е най-голямата пречка пред по-бързото преминаване към електрическа мобилност”.
Наред с това гражданите искат правителствата да направят повече за насърчаване на електрическите и водородните автомобили. 88 процента от анкетираните очакват правителствата да предоставят стимули за по-достъпни за зелените автомобили.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив