28 Март 2024, 23:51 Днес (11) | Вчера (12)

5 болести, които глобалното затопляне подклажда

25 Август 2016 17:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 август 2016, 15:35

Разпространението на опасни болести е често подценяван фактор

Глобалното затопляне изцяло променя средата, в която живеем. И ако преките резултати от това са лесно видими – жегите, безводието и свърх-климатизацията – то разпространението на опасни болести е често подценяван фактор, пише  GreenTech.bg. Ето обаче какво се случва с инфекциите благодарение на затоплянето на света.

Антракс

Безконтролното освобождаване на метан в атмосферата не е единствената последица от размразяването на ледовете на Сибир. С разтопяването на леда се размразяват и болести, "спящи" в продължение на стотици или хиляди години в ледовете. През юли 2016 един 75-годишен труп на елен се размрази заради покачващите се температури, което доведе до до първото огнище на антракс от 1941 година насам. Разпространението на инфекцията уби над 2000 елена и разболя 13 души в Сибир.

Зика

Температурите се покачват – рай за комарите. Тези от тях, които носят вируса на Зика, могат да отидат все по-далеч. "Колкото по-топло става, толкова по-трудно можем да контролираме популацията на комарите", предипреждава Андрю Монагам, атмосферен изследовател в националния център за атмосферни изследвания в Колорадо, САЩ. "Колкото по-топло е, толкова по-бързо те се превръщат от яйце в ларва и после във възрастно насекомо. Така по-бързо се инкубира и вирусът".

Неандерталски болести

Смъртоносни вируси, довели до смъртта на цели поколения хора, дремят в замръзналите трупове във вечните ледове. Докато те се топят, обаче, едно след друго от леда "изскачат" телата на древни човеци, които могат да са носители на вирусите, довели до смъртта на цели региони. След дълъг сън в продължение на хилядолетия тези микроби, които са изключително устойчиви, биха могли да плъзнат отново сред хората.
През 2015 година учени откриха вирус, погребан в ледовете в продължение на 30 хиляди години, който все още е способен да заразява. Вярно, това бе вирус, котйо засяга само амеби, но кой знае дали следващият такъв спящ бацил няма да е смъртоносен за хората?

Болести, разнасяни от насекоми

Дребни насекоми като комари и кърлежи се радват на глобалното затопляне, защото могат да мигрират все по-надалеч. С това "мигрират" и инфекциите, които те разнасят. Бабезиозата, паразитно заболяване подобно на маларията, преживява своя "ренесанс" в САЩ: от 2011 г. насам са налице над 1100 случая в 15 щата. Лаймската болест е друг пример за инфекция, която се разгръща благодарение на способността на преносителя да мигрира из нови райони на обитание.

Холера

Макар да си мислим, че тя е само във филмите, холерата не е изтрита от лицето на света, а топлото време и топлата вода благоприятстват нейното развитие. В развиващите се страни с лоши хигиенни условия затоплянето може да подпомогне разпространението на холерата. Жегите и есктремните бури и урагани пък могат да разнесат вируса надалеч. Със затоплянето на света този проблем ще става все по-сериозен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив