17 Април 2024, 00:06 Днес (0) | Вчера (11)

50 семейства си наеха къщи за по 2 лева

23 Август 2016 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 август 2016, 06:49

Млади двойки и самотни майки вдъхват живот на изоставени селски имоти

50 семейства се преселили в изоставени къщи срещу символичен наем от два лева. Евтините жилища са част от Фейсбук инициативата "Имот под наем без наем", в която собственици на необитаеми имоти ги предоставят на напълно непознати, пише в. Монитор. Според автора на инициативата Ирена Ненчева броят на намерилите ново жилище или нов обитател на обезлюдения си имот за 2-те години, през които съществува група, са повече. "Не всички се сещат да благодарят в групата", обяснява Ирена. Имотите, които се отдават под наем за жълти стотинки, са предимно селски къщи, изоставени преди години от собствениците си, решили да търсят късмета си в големия град. Общото между хазяиите в групата "Имот под наем без наем" е, че всички търсят хора, които които да поддържат някогашният им дом.

"Мъчно ми е, че къщата се руши, а аз не мога да я оправя", обясни Евелина Христова, която предлага имот в софийското село Петково. Само 3 дни след публикуването на обявата с нея се свързват двамата кандидат-наематели. Младо семейство с малко дете и три поколения жени искат да свият гнездо в пустеещия от 14 г. имот на Евелина. Тя има горчив опит с наематели и затова настоява да подпише договор с наемателите. "Искам да бъде договор за една-две години с възможност да удължаване", заяви още младата жена. Създателката на инициативата Ирена препоръчва на всички новодомци да подписват договор за наем. "Това е стандартен договор, в който фигурира символична цена – един или два лева", обясни Ирена.

Друга идея, която обмисля авторката, е да има компенсация за наемателите, които трябва да напуснат имота преди прекратяване на договора. "Обезщетението" ще важи само за новодомците, които са вложили много средства за ремонти в жилището. Така, ако договорът е сключен за 10 г., но наемодателят поиска да прекрати договора заради извънредни обстоятелства, той ще трябва да върне част от вложеното в ремонта на жилището. Идеята на организаторите е инвестираната сума за освежаване на имота да се раздели на срока за отдаването му. Така наематели с 10-годишен договор и похарчени 4000 лв. за ремонти ще получат обратно по 400 лв. за всяка година от преждевременното напускане на имота по молба на собственика.За 2-годишната си история инициативата не е регистрирала измами със собственици и наематели. Наскоро един от наелите жилище край столицата се оплакал от хазяина си, който живеел в съседна къща. "Питал ги защо не са прекопали градината, защото не ходели всяка събота и неделя. Момчето казва, че се чувства сякаш е безплатен работник на собственика", разказва Ирена Ненчева. Друг пък се включил в групата с обвинението, че инициативата била измама. Кандидат-наемателят твърдял, че получил 17 отказа за наем, а част от собствениците не отговаряли на обажданията му. Администраторът на групата решила да провери случая и кандидатства по една от обявите за къща около София. Оказало се, че собственикът на имота веднага се свързал с нея и й предложил да се нанесе. "Оказа се, че проблемът беше в самия кандидат. Ние не приемаме хора с манталитет на авантаджии. Не сме инициатива за подпомагане", категорична е Ирена.

 40 жилища чакат новите си собственици

40 къщи чакат новите си собствениците в групата "Имот под наем без наем". Монтана, Враца и Видин са първенци и по изоставени къщи, които търсят нови обитатели. В софийска област имотите без наем са 11, а желаещите да би обитават са 5 пъти повече. "Работя и живея в София, но искам да избягам от града, за да мога да си почивам по-пълноценно, когато не съм на работа", казва Живко Ралчев. Други пък се надяват чрез инициативата да си намерят вила, в която да отскачат през почивните дни. 41-годишен варненец не просто търси имот с градина, в който да отмаря през уикенда, но и начин, с които да си осигури домашни плодове. "На 41 години съм. Имам добре платена работа и жилище във Варна. Бих се грижил за целия имот срещу получаване на продукцията от лозето и овошките", споделя мъжът. Десетки бъдещи пенсионери, реши ли да прекарат старините си на село, търсят жилище на символични цени. Голяма част от тях нямат претенции за местонахождението на имота. По-претенциозни са младите семейства, които мечтаят за собствен дом. "Не можем да си позволим собствен дом, затова на този етап се надяваме на помощта на добри хора, решили да дадат къщата си под наем. Държим да е в района на Бургас, защото съпругът ми работи в града", разказва младата майка Мария.

Рекламират инициативата с 10 000 плаката по магазини и кръчми

10 000 плаката по села и паланки рекламират начинанието "Имот под наем без наем". Информационните материали са изработени с дарение, което инициативата получила преди време. Така витрините на магазини, кръчми и пощи в стотици села са облепени с плакати, които обяснят на жителите как могат да намерят обитатели за старата си къща. Доброволци, част от които са отдали или наели имот на символична цена, разнасят плакатите в населени места, в които има изоставени къщи, чакащи новите си собственици. Сайтът beznaem.com също е направен с безвъзмезден труд. "Помолих за помощ да направим сайт, на която откликнаха трима човека. Накрая се спрях на едно момче, което живее в Америка", спомня си Ирена. След 2-годишния успех на Фейсбук групата "Имот под наем без наем" авторката на идеята има нова мечта – да създаде сдружение или фондация. Разрастването на инициативата ще ускори намирането на подходящо жилище. Една от идеите е към сдружението да бъдат наети телефонни оператори, които да приемат обявите. Това би било от полза основно на възрастните, които искат да отдадат имота си на непознат и които нямам техническа възможност сами да публикуват офертата си в интернет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив