03 Юли 2024, 12:33 Днес (0) | Вчера (6)

6 неверни стереотипа за парите2

18 Февруари 2014 12:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 февруари 2014, 14:42
vestifinance.ru

Истината за парите е, че ние ги управляваме, а не те нас. По-често обаче допускаме обратното

Повечето ни представи за парите – съзнателни и несъзнателни, са били оформени в детството  или са културна норма, насадена у нас без дори да я осъзнаваме. Проблемът е в това, че много от тези представи не винаги са верни, а някои са дори опасни.

Консултантската фирма LearnVest, заедно с финансови експерти изготви списък с най-разпространените финансови стереотипи, които да ревизираме или дори да опровергаем.

Вероятно част от тях са ни близки, ако не и всички.

№ 1. Повече пари – по-голямо щастие

Повечето пари не означават автоматично наличие на щастие, категорични са експертите. За мнозина американци $75 000 годишно, например, е доход, който прави живота достатъчно комфортен. Този доход е много над средното ниво и допълнителното му увеличаване не би променило кой знае колко качеството на живота. За да се изкара такава годишна заплата, човек трябва доста да се потруди.  Хората, които работят много, и много харчат. Според увеличаването на заплатата, се увеличава и стандартът на живот – коментира финансовият консултант Брад Клонц. Харченето на пари носи на човек много стрес да не загуби стандарта си на живот, а това едва ли би могло да се нарече щастие.

№ 2. Децата ми са моят финансов приоритет

Естествено, като родител сте длъжен да се грижите за това децата ви да бъдат облечени, нахранени, да има къде да живеят и да им осигурите достъп до образование. Но ако сравните такива финансови приоритети като пенсионните ви спестявания и средствата, нужни на децата ви за обучени ев университет, приоритет трябва да бъде грижата за старините. "На първо място трябва да мислите за себе си, а после – за децата си", счита Брад Клонц.
Според него, за да учи, детето ви може да вземе банков студентски кредит, което един пенсионер не може да си позволи, за да живее нормално.
Тук обаче е добре да отчетете и другата страна – ако нямате достатъчно пари за старини, ще легнете на ръцете на децата си и според това, което имате като жизнено кредо и сте им предал и на тях, може да очаквате да ви гледат или да ви изхвърлят от дома.

№ 3. Дългът винаги е лошо нещо

Така е, има и лоши дългове. Това се отнася особено до пари, с които сте купили нещо, чиято стойност гарантирано пада. Например компютър. Или кола. Или модерни дрехи, които ще са такива едва един сезон...
Типичен пример за лош дълг е и кредитната карта. "Ако всеки месец не внасяте дължимата сума, гарантирано попадате в страшен капан", предупреждава Клонц.
Избягвайте заеми от приятели и роднини, защото това може да ви донесе разрив в отношенията с тях.
Дотук всичко е вярно.
Но да вземаш заеми изобщо не може да се нарече лошо нещо. "Добрите" дългове помагат да имате собствен дом, да получите добро образование и това може да се нарече мъдра инвестиция.

№ 4. Трябва да отложа някои жизнени цели за тогава, когато ще мога да си ги позволя

Това сме го чували 1 милион пъти от близки и далечни познати.  "Ще се оженя, когато си стъпя на краката",  "Ще имаме деца, когато финансово можем да си го позволим",  "Ще уча, когато спечеля повече пари",  "Свой дом? Когато събера пари" и пр.
Всичко зависи от финансовата ситуация , в която сте. Да, вярно, ако живеете на квартира, по-добре да изчакате с децата. Но в същото време е желателно да не отлагате важните неща в живота за неопределено дълго време, за необозримо бъдеще, а да започнете да работите за тях сега. Западното мислене, че човек трябва да спестява от младини, отдавна дойде и в страните от прехода, като България. Друг е въпросът доколко и как човек може да си го позволи.

№ 5. Никога не наемайте, ако можете да го купите

Това е така, ако перспективите ви са дългосрочни. Например, покупката на дом – това не е само достигане на една мечта, а мъдро финансово решение.  Ако имате идея да се установите за постоянно или за дълго – купувайте смело Ако обаче решите да се местите и да устроите другаде своя живот, може да се окаже, че сте взели лошо решение. Кризата от 2008-ма  (до днес) показва, че никой не е застрахован от сериозни загуби.


№ 6. Парите са коренът на всяко зло

Такова мислене категорично ще попречи на вашия успех. Парите не са нито лошо, нито добро средство. Важното е какво Вие искате да купите с тях. Разбира се, има богати и корумпирани хора, но има и богати хора с морални принципи. "Някои хора си мислят, че всички богаташи са алчни и безнравствени. Но истината е, че така мислят само хора, които избират кариера без шанс да живеят богато", категоричен е Клонц.

Истината е, че парите дават свобода и избор – как да се живее. Те могат да помогнат за осъществяването на вашите най-смели мечти. Или най-страшни кошмари. Но за последното ще сте си виновни само вие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8202
GBP 2.4796 2.4887 2.3066
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив