19 Април 2024, 11:59 Днес (6) | Вчера (11)

64% от инвеститорите искат промени в пенсионното законодателство, сочи проучване

18 Юни 2015 14:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2015, 14:52
Под лиценза на creativecommons

Инвеститорите смятат, че трябва да се промени законодатеството, за да се позволи на пенсионните фондове да генерират повече печалба

Към представените до момента  в България 11 чуждестранни компании за управление на инвестиции (т.нар. асет мениджъри) се присъединяват две нови - GAM и Julius Baеr , които управляват активи за над  124 млрд. долара.  Според  двата фонда в България интересът към чуждите асет мениджъри расте.  Вложителите разчитат, че чуждестранните фондове разполагат с висока експертиза, дългогодишен опит и информационен капацитет за външните пазари и са представлявани от големи компании с утвърдена репутация.  

Тази година се очаква  50% от инвеститорите да увеличат експозициите си към активни инвестиционни инструменти според проучване на GAM и Julius Baеr сред близо 80 директори на глобални финансови институции и анализатори от цял свят. Изследването показва, че през следващите 6 месеца най-осезателно ще се увеличат инвестициите в алтернативни фондове, европейски книжа и книжа от развиващи се пазари. 

От края на 2014 има  завишен интерес към различни инвестиционни инструменти и в тях са вложени 18% от спестяванията на населението в България. 27% от собствениците на бизнес у нас предпочитат да увеличат инвестициите в компаниите си. А 55% от свободните средства на населението се оставят на депозити и/или се закупуват недвижими имоти.

"При днешните ниски маржове много инвеститори търсят възможности, които да им предоставят възможности за печалби в трудни пазарни условия – през тясно специализиран инвестиционен подход, книжа и абсолютна възвръщаемост. И частните ни клиенти и някои институции обмислят такъв подход, за да увеличат доходността си" – коментира Росен Джунов, директор развитие за двата фонда. 

Според 67% от инвеститорите геополитическият риск ще бъде определящ при взимането на финансови решения. Провал на икономическото възстановяване и нивата на лихвени проценти са другите най-големи рискове според анализаторите на капиталовите пазари. 29% посочват евентуалното излизане на Гърция от Еврозоната като сериозна заплаха. Едва 12% се тревожат за излизане на Великобритяния от Еврозоната. Т.нар "твърдо приземяване на Китай" или криза след необуздан растеж, както и забавеният растеж в Европа са други сериозни рискове, които инвеститорите трябва да следят. 

Изследването показва, че според инвеститорите са необходими сериозни реформи в областта на социалното осигуряване. 64% от инвеститорите смятат, че трябва да се промени законодатеството, за да се позволи на пенсионните схеми да генерират повече печалба 78% от префесионалните инвеститори очакват пенсионните фондове да не постигнат дългосрочните си финансови цели ако такива реформи не бъдат приети в областта на социалното осигуряване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив