24 Април 2024, 10:00 Днес (3) | Вчера (6)

7 690.8 млн. лв. са приходите от бюджета за социалната защита през 2013 г.

25 Септември 2015 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2015, 12:17

Приходите от осигурителни вноски за същия период възлизат на 7 746.0 млн. лева

Финансирането на социалната защита в страната се осъществява чрез социално- осигурителни вноски или чрез пряко финансиране от държавния бюджет. През 2013 г. приходите от държавния бюджет за финансиране на социалната защита в страната са в размер на 7 690.8 млн. лв., а приходите от осигурителни вноски - 7 746.0 млн. лева. Спрямо предходната година се наблюдава увеличение на приходите от осигурителни вноски с 2.1 процентни пункта за сметка на вноските от държавния бюджет, които намаляват с 2.3 процентни пункта, съобщи Националната статистика.

През 2013 г. разходите за социална защита са 14 452.6 млн. лв., което представлява около 17.6% от брутния вътрешен продукт на страната за същата година. Разходите за социални обезщетения остават с най-висок дял от общите разходи (96.3%). За управление на схемите (административни разходи) и за други разходи се отделят съответно 2.3 и 1.5% от общите разходи.

Най-висок относителен дял в oбезщетенията за социална защита отново заемат разходите по функция "Навършена възраст/Старост” (43.3%) с основен компонент разходи за пенсии. Значителен дял заемат и разходите по функция "Болест/Здравна грижа” (24.9%) и "Семейство/Деца" (10.1%).

През 2013 г. разходите за парични обезщетения са в размер на 9 765.2 млн. лв., или 70.2% от общо изплатените обезщетения за социална защита. Над 60% от паричните обезщетения се изплащат по функция "Навършена възраст/Старост”, като основната част от тях не се свързва с изискването за покриване на допълнителни условия при получаването им, тъй като са резултат от участие в социалноосигурителната система. Значителен дял заемат и паричните обезщетения, изплащани по функции "Инвалидност” и "Семейство/Деца”.
През 2013 г. разходите за обезщетения в натура са в размер на 4 148.3 млн. лв., или с 5.2% повече в сравнение с 2012 година. При обезщетенията в натура преобладаващ е относителният дял (над 75%) по функцията "Болест/Здравна грижа”.

Настъпилите промени в системата за социална защита в България през отделните години могат да бъдат проследени по функции и включените в тях видове обезщетения.

Функцията "Болест/Здравна грижа” включва следните социални плащания: "парични плащания, които покриват изцяло или частично загубата на доходи от труд по време на временна неспособност за работа, която се дължи на болест или нараняване; медицинска грижа, осигурена в рамките на социалната закрила, за да поддържа, възстанови или подобри здравето за закриляните лица”.
През 2013 г. по функция "Болест/Здравна грижа" са изплатени 3 592.1 млн. лв., или 25.8% от всички разходи за социална защита. Разходите за парични обезщетения (периодични или еднократна сума) заемат 9.8% от изплатените обезщетения по тази функция. Периодичните парични обезщетения обхващат платен отпуск поради трудова злополука, професионална болест или общо заболяване, както и обезщетения при трудоустрояване поради заболяване. Като еднократни суми се включват предоставените финансови средства за лечение на лица под 18 години в чужбина.
Изплатените обезщетения в натура през 2013 г. са в размер на 3 241.5 млн. лв. и обхващат всички плащания, извършвани от Националната здравноосигурителна каса, както и плащанията по здравни пакети, договорени чрез допълнителното здравно осигуряване. През 2013 г. относителният им дял от общите разходи по функцията е 90.2%.

Функция "Инвалидност” обхваща социални плащания, които осигуряват: "доход на лица във възраст преди възприетата за пенсиониране в съответната схема, чиято способност за работа и получаване на доход е намалена вследствие на физическа или умствена инвалидност под определено ниво, залегнало в законодателството; рехабилитационни услуги, специфични за инвалиди”; както и "стоки и услуги, различни от медицинските грижи за лицата с инвалидност”.
През 2013 г. разходите по функция "Инвалидност" са в размер на 1 133.6 млн. лв., или 8.0% от общите разходи за социална защита. 82.2% от изплатените обезщетения по функцията са в парична форма. Периодичните парични обезщетения обхващат пенсии за инвалидност, добавка за чужда помощ и месечни добавки за интеграция на хората с увреждания. Преобладаващ дял (69.9%) от паричните обезщетения по функцията заемат разходите за пенсии за инвалидност, а за месечни добавки за социална интеграция на инвалидите се отделят 14.7%. Еднократните суми в размер на 45.4 млн. лв. са предназначени за финансиране на проекти за трудова реализация на хора с увреждания, както и за целеви помощи за хора с увреден слух или увредено зрение.
Разходите за обезщетения в натура през 2013 г. са в размер на 201.5 млн. лв., или 17.8% от общите разходи по функцията. Основен дял заемат разходите за подпомагане за извършване на ежедневни дейности (Домашен социален патронаж и други социални услуги). Към обезщетенията в натура се включват още разходите, направени за домове за възрастни с увреждания, домове за деца и социални учебно-професионални заведения, класифицирани като разходи по настаняване, както и разходите, свързани с рехабилитация и дневни центрове за лица с увреждания.

Функцията "Навършена възраст" обхваща осигуряването на социална закрила срещу рисковете, свързани с напреднала възраст: загуба на доход, недостатъчен доход, липса на независимост при изпълнение на ежедневните дейности, намалено участие в социалния живот и т.н. Обхванати са обезщетения, които: осигуряват заместване на дохода, когато възрастният човек се пенсионира (оттегли от пазара на труда); гарантират определен доход, когато лицето е достигнало определена възраст; осигуряват стоки или услуги, които са специфични за индивидуалните или социалните условия на живот на възрастните.
Разходите по тази функция заемат най-голям относителен дял от всички разходи за социална защита (около 43% за периода 2011 - 2013 г.). Към функцията се включват всички видове пенсии, отпускани след навършване на законоустановената възраст за пенсиониране. През 2013 г. по функция "Навършена възраст/Старост” са изплатени 6 263.1 млн. лв., от които 6 257.3 млн. лв. за парични обезщетения, свързани с участие в осигурителната система, и 5.7 млн. лв. за паричните обезщетения след прилагане на определени условия за получаването им.
През 2013 г. по функция "Навършена възраст/Старост” са изплатени 35.3 млн. лв. обезщетения в натура (разходи за домове за стари хора и дневни центрове за стари хора), или 0.1% от общите разходи по функцията.

Функцията "Наследници” включва обезщетения, които: осигуряват временни или постоянни доходи на лица, които са във възраст преди установената за страната пенсионна възраст, които са претърпели загуба на съпруг/а или следващ близък родственик, в случаите, когато последният е основният, който изкарва прехраната на бенефициента; компенсират наследниците за направените погребални разходи и за страданията, причинени от смъртта на член на семейството.
Наследници могат да бъдат съпруг/а, бивш съпруг/а на починалото лице, негови/нейни деца, внуци, родители или други роднини. Обезщетенията, отпускани по тази функция, не зависят от имотен ценз.
През 2013 г. по функция "Наследници” са изплатени 798.3 млн. лв., или 5.7% от разходите за социална защита. Към функцията се включват наследствените пенсии, добавка към пенсията при починал съпруг/а, както и еднократните суми, изплатени на наследници на починало осигурено лице или пенсионер от Универсален/Професионален пенсионен фонд.
По функция "Наследници” няма разходи за обезщетения в натура.

Функцията "Семейство/Деца” включва парични обезщетения при раждане на дете, обезщетение по време на отпуск за отглеждане на малко дете, семейни и детски надбавки, еднократна помощ при раждане. Обезщетенията в натура се отнасят до целеви помощи за първокласници, разходи за детски ясли и социални надбавки в натура, изплащани от работодателя.
През 2013 г. разходите за обезщетения по функция "Семейство/Деца” заемат 10.5% от всички обезщетения за социална закрила. Общият размер на изплатените обезщетения по функцията е 1 464.8 млн. лв. и спрямо предходната година нарастват с 6.6%. През 2013 г. за парични обезщетения, свързани с определени условия за получаването им, са отделени 414.4 млн. лв., или 28.3% от разходите по функцията. Без условия се отпускат обезщетения за бременност и раждане, платен отпуск за отглеждане на дете, помощи за отглеждане на дете с увреждания и еднократна помощ при раждане на дете. За този вид обезщетения са изплатени 528.5 млн. лева.
Изплатените обезщетения в натура през 2013 г. са в размер на 521.9 млн. лв., или 35.6% от разходите по функция "Семейство/Деца”, като спрямо предходната година размерът на обезщетенията в натура е нараснал с 8.9%.

Функцията "Безработица” обхваща обезщетения, които "заместват изцяло или частично дохода, изгубен поради загубата на работата; осигуряват минимален доход за поддържане на съществуването (или по-добър) за лица, излизащи за първи или пореден път на пазара на труда; компенсират загубата на доход поради частична безработица; осигуряват средства за квалификация/преквалификация на лица, търсещи работа; помагат при посрещането на разходите по пътуване на безработни с цел работа; осигуряват подходящи стоки и услуги за безработните лица”.
През 2013 г. по функция "Безработица” са изплатени обезщетения в размер на 442.7 млн. лв., или 3.1% от общо изплатените обезщетения за социална защита. Спрямо предходната година разходите по функцията намаляват с 5.4%.
Относителният дял на еднократните плащания от паричните обезщетения по функцията намалява от 13.8% през 2012 г. на 12.5% през 2013 г., или с 1.3 процентни пункта.
Обезщетенията в натура се отнасят към активните мерки на пазара на труда и включват разходи при наемане на безработни извън населеното място по постоянен адрес, разходи за обучение и услуги по търсене и предлагане на работа. Относителният дял на обезщетенията в натура намалява от 9.4% през 2012 г. на 9.2% през 2013 г., или с 0.2 процентни пункта.

Функцията "Жилищни нужди” се базира на посредничеството на обществените власти и цели подпомагане на домакинствата при посрещане на жилищните нужди. Съществен критерий за определяне на обхвата на функцията е съществуването на имотен ценз като база за определяне на обезщетението.
В България този вид помощ се предоставя като обезщетение в натура. Предоставят се данни за целева помощ за наем на общинско жилище, предоставена на самотни родители, възрастни хора над 70 години, които живеят сами, и на деца сираци, завършили социални учебно-професионални заведения. Към функцията се включват и защитените жилища, които се предоставят на бедни семейства. През 2013 г. са изразходвани 9.5 млн. лв. за обезщетения в натура и спрямо предходната година техният размер намалява с 6.2%.

Докато другите функции се отнасят до лица, които са обект на точно определени рискове или нужди (възрастните, инвалидите, безработните и т.н.), функцията "Социално изключване, некласифицирано другаде” се отнася до "социално изключените” или до "тези, за които е налице риск за социално изключване”. Концепцията за социалното изключване е с много измерения: тя се отнася, на първо място, до недостатъчно ниво на доходите (бедност), но също и до несигурност по отношение на здравето, образованието и заетостта.
През 2013 г. изплатените обезщетения по функцията са в размер на 209.3 млн. лв., или с 5.8% повече спрямо предходната година. За парични обезщетения са отделени 111.5 млн. лв., или 53.3% от общите разходи по функцията. Спрямо предходната година през 2013 г. средствата, отделени за парични обезщетения, нарастват с 1.1%, а относителният им дял от общите разходи намалява с 2.5 процентни пункта.
Общият размер на изплатените обезщетения в натура през 2013 г. е 97.8 млн. лв., или с 11.8% повече спрямо предходната година. Относителният дял на изплатените обезщетения в натура в общите разходи по функцията възлиза на 46.7%, или с 2.5 процентни пункта повече през 2013 г. спрямо 2012 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив