03 Май 2024, 22:01 Днес (0) | Вчера (13)

7 признака, че е време да си търсим нова работа

10 Март 2017 13:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 март 2017, 13:39

На първо място, нужно е да погледнем ситуацията отстрани и да не се самозалъгваме

Всеки работещ може да изтъкне множество плюсове и минуси на своята работа. Има периоди на абсолютното работно щастие, но има и такива дни, в които ти идва да зарежеш всичко и да избягаш. Как да разберем дали черният период, в който сме изпаднали, е временно явление, или е дошло време за кардинални решения в кариерата? На първо място специалистите от Head Hunter-Украйна съветват да погледнем ситуацията отстрани и да не се самозалъгваме.

1. Ако не виждате нищо ново в задачите си и не научавате нищо ново

Каквато и да е причината, не си позволявайте да спирате да растете. Оставайки дълго на едно и също място без перспектива, изпускате възможността да се развивате професионално, да растете и да се усъвършенствате.

2. Мотивацията е важен елемент във вашата работа

Замислете се имате ли мотивация да продължавате да работите това, което правите сега? Висока заплата, добър социален пакет, бонуси, перспектива да станете шеф, прекрасни колеги?  Ако отговорите са НЕ, не губете времето си в нещо, което ви демотивира и в крайна сметка ви депрофесионализира.

3. Емоционалният климат в колектива

В предишната точка стана дума за колектива. Ако сте заобиколен от сплетни, конфликти, спорове и дори скандали, това няма как да ви повлияе позитивно. Кой би издържал дълго в гнездо на змии? Да не би да сте херпетолог? Съжалете нервната си система и запазете високите си морални принципи.

4. Финансовата страна на нещата

Често работодателят не е готов да плати заплатата, която сътрудникът заслужава, преизпълнявайки плана или поемайки още задължения, или помагайки на колегите от други проекти. Нерядко сътрудникът проявява инициатива, старае се да изпълни задачите, често остава да работи след работно време, но така и не получава по-високо възнаграждение. Не губете повече време и усилия за компания, която не е способна да ви оцени.

5. По-голямата част от времето заради работата си ощетявате семейството

Животът не е само работа, делови задачи и изпълнение на планове. Имате семейство, роднини, приятели. Бъдете до тези, които обичате и които се нуждаят от вас. Естествено, не е нормално постоянно да се чувате по пет пъти с любимия човек, детето или мама, когато сте на работа, както не е нормално и да не можете да излезете, ако някой е претърпял инцидент, примерно, или ако дъщеря ви се дипломира и ви кани на официалното тържество. Срещайте се с приятели, имайте свободно време и за хобито си.

6. Морален срив, физическо занемаряване

Ако в последно време изглеждате по-зле, често изпадате в апатия, недоволни сте, не искате да се гледате в огледалото, помислете дали вършите това, което искате. Рано или късно  тази угнетеност ще доведе до по-дълбоки последици. Бягайте от депресивните състояния.Ако работата ви подтиква към тях, време е за нови хоризонти.

7. Нежелание да се напусне зоната на комфорта

Каквото и да става с нас, ние самите сме отговорни за това. Естествено, може да обвиняваме държавата, политиците, системата, шефа, жената, колегите, родителите, но тези обвинения няма да ни оправят живота. Ако искаме да живеем по-добре, трябва да вземем мерки  ида се борим. Най-вече със себе си и с нежеланието си да се променим. Нека излезем от зоната на комфорта, в която другите са ни виновни; нека престанем да се жалваме и поставим началото на личната си промяна. Само мотивиран, социално активен човек, готов да се учи и да се променя, постига големите успехи в този живот.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив