27 Септември 2024, 18:57 Днес (0) | Вчера (0)

70% от гърците са спрели да плащат заеми и сметки

24 Юни 2015 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юни 2015, 07:47
Под лиценза на creativecommons

Смята се, че повечето от най-богатите гърци вече са изнесли по-голямата част от средства си от страната

"Положението в Гърция е толкова зле, че гърците са спрели да плащат личните си заеми и взимат пари кеш, като продават семейни ценности. Има реален проблем от морален характер... Около 70% от реструктурираните ипотечни заеми не се обслужват, защото хората си мислят, че законите за изземане на имущество от страна на банката важат само за хората с огромни вили", заяви гръцки банков служител, цитиран от "Файненшъл таймс".

"В Гърция всичко е с главата надолу. Вече никой не се срамува да спре да плаща дълговете си. Гръцко семейство казва, че дължи пари за една година на частното училище, където учи дъщеря им. Изплащането на това задължение за тях не е "приоритет" в момента. Те казват, че не се срамуват от това, защото много от родителите на другите деца също не плащат. В същото време потребителите масово теглят депозитите си от банките, тъй като се притесняват, че те ще фалират скоро", пише вестникът.

Огромният обем на лоши и "съмнителни" заеми допълнително намалява възможността на банките да отпускат кредит на фона на икономика, която се върна към рецесия. Докато миналата година депозитите бяха започнали отново да растат, тази тенденция се обърна в края на 2014 г.

"Голяма част от дейността ни в момента е отдадена на контрол на щетите и справянето с липсата на ликвидност и проблемни заеми", заявява пожелал анонимност банкер пред "Ройтерс".

Асоциацията на търговците на дребно съобщава, че 95% от кандидатурите за кредити на бизнеса биват отхвърлени от търговските банки. Много малки и средни фирми като цяло са спрели да търсят кредити.

Смята се, че повечето от най-богатите гърци вече са изнесли по-голямата част от средства си от страната, но много от по-малките вложители също се подготвят. "Аз лично вече съм взела необходимите мерки", коментира пред "Ройтерс" пенсионерката Дафни Алексиу, докато тегли малка сума от банковата си сметка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив