12 Октомври 2024, 13:23 Днес (0) | Вчера (5)

71 млн. лева от активите на пенсионните фондове са в ценни книжа на капиталовите пазари

14 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Инвестиционната политика на пенсионно-осигурителните компании като инструмент за финансиране на българската икономика бе темата на дискусия,

Инвестиционната политика на пенсионно-осигурителните компании като инструмент за финансиране на българската икономика бе темата на дискусия, организирана от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) в рамките на Българския инвестиционен форум 2004 - "Проекти и финансиране". В информационния модул участваха Тодор Йовов, изпълнителен директор на ПОАД “ЦКБ-Сила”; Людмила Векова, изпълнителен директор на ПОК “ДСК-Родина “АД; Ангелина Петрова, пом. изпълнителен директор на ПОК “Доверие” АД; Кирил Червенков, изпълнителен директор на ПОД “Лукоил Гарант-България” АД; София Христова, изпълнителен директор на ПОД “Алианц България” АД; Григор Димитров, главен изпълнителен директор на ПОК “Съгласие” АД; Николай Стойков, главен изпълнителен директор на “Ай Ен Джи–ПОД” АД. Модератор на информационния модул бе Никола Абаджиев, председател на БАДДПО.

По повод основните фактори, променили през миналата година елементи от инвестиционната политика на пенсионните дружества Николай Стойков, член на УС на БАДДПО и председател на Комисията по инвестиции и капиталови пазари заяви: “Бяха променени както класовете активи, в които ПОД можеха да инвестират средствата на пенсионните фондове, които управляват, така и лимитите за инвестиции в тези класове. Другите промени в законодателството касаеха въвеждането на минималната гарантирана доходност или по-скоро промяната на механизма, по който съществува минималната гарантирана доходност. Тези промени влияят върху икономическата политика. Другите фактори са самото развитие на финансовите пазари, изключително доброто развитие на капиталовите пазари и предстоящото въвеждане от 1 юли на счетоводните дялове, които ще променят управлението на активите. В тази насока повлия и въвеждането на международни стандарти”. Стойков коментира, че резултатите са промени в алокацията на активите в пенсионните фондове и рисоката реализирана доходност миналата година с намалени отклонения в индивидуалните разултати. “Ако някой миналата година беше предполагал, че 71 млн. лева от активите на ПФ ще бъдат инвестирани в ценни книжа на капиталовите пазари, сигурно очакванията му не биха били подкрепяни, но вече над 14% от активите са инвестирани към края на миналата година в такива активи, като те са разпределени: 2,73% в акции, 3,3%- в корпоративни облигации, над 8% - в ипотечни облигации и освен че е налице тази алокация, миналата година ПФ бяха основен стимул за развитието на тези пазари”. Той добави, че увеличението на инвестициите в тези инструменти до голяма степен е за сметка на намаление на алокацията в ДЦК и банкови депозити, но, като цяло, се отчита цялостно увеличение на резултатите на ПФ.

Асоциацията стартира проект за общо звено и общи цени за преоценка на тези активи и еднакви правила, по които те да се оценяват, за да се преодолее липсата на източници за пазарна ценова информация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив