02 Май 2024, 03:10 Днес (0) | Вчера (0)

78 язовира ще бъдат изведени от експлоатация

15 Декември 2014 16:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 декември 2014, 16:01
Под лиценза на creativecommons

Беше взето решение да бъде заделен ресурс за "Напоителни системи", чиято задача е да извадят временно от експлоатация 78 язовира, които са определени в предаварийно състояние

Това заяви на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. За "Напоителни системи" са предвидени 500 000 лв. до края на годината, за да изведат от експлоатация 78-те язовира. Oбластните управители вече са уведомени за решението. От тях се изисква да влязат в правомощията си и да поемат грижата и за 268 язовира, които са с неясна собственост и да упражняват контрол върху тях, докато се изясни собствеността им, каза Василева.

Тя заяви, че е приключило първото заседание на междуведомствената група, сформирана със заповед на премиера по повод на решение на Министерски съвет от 1 декември. Обсъдено е осигуряването на гаранция за грижа и сигурност при аварии на язовири във връзка със 78 язовира в предаварийно състояние. "Взеха се решения да се работи за гарантиране на безопасността на хората, да се предприемат мерки и действия", заяви Василева.

Във връзка с издадена заповед на премиера в петък е била сформирана междуведомствена комисия, председателствана от зам.-министъра на околната среда и водите Павел Гуджеров. Миналата седмица е започнала работа и още една междуведомствена комисия със същия председател. Нейната задача е до края на годината да разработи законодателни промени и предложения за това какви текстове да бъдат въведени в Закона за водите, така че да се регламентира единен контролен орган, който да отговаря за контрола на хидротехническите съоръжения и да се регламентира ясната отговорност на собственици и оператори на хидротехнически съоръжения.

Работим в синхрон с всички ведомства, които имат отношение към управлението на сектора към експлоатацията и управлението на хидротехническите съоръжения, увери Василева. Тя информира, че по новата ОП "Околна среда" 2014-2020 г. са заделени 150 млн. лв. за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, като конкретно за наводнения са заделени 120 млн. лв.

По думите на Василева 170 млн. лв. финансови корекции са били наложени по ОПОС 2007-2013 г. 158 млн. лв. вече са разплатени към общините, още 175 млн. лв. са одобрени и ще бъдат разплатени до края на годината.

Тя информира още, че е възложена проверка за язовир Жребчево във връзка с това защо е имало повече вода от необходимото.

От своя страна зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров запозна с плана на действие с Междуведомствената работна група, която председателства и стъпките и за действие, които тя ще предприеме. Основни действия по думите му, са да се представи експертна помощ, свързана с техническото състояние на язовирите, оценка на финансови средства за техническото им състояние и анализ на 78-те язовира в предаварийно състояние. От друга страна "Напоителни системи" ще представи анализ на 5-те язовира, които стопанисва. Освен това, трябва да изготви план за действие и ежеседмичен отчет по временното извеждане от експлоатация на 78-те язовира. 

Според Гуджеров в по-малко от месец трябва да стане ясно дали някои от тези 78 язовира ще бъде постоянно изведен от експлоатация. На Басейнови дирекции е възложено да извършват проверки в 78-те язовира за наличие на аварийни планове и проводимост на речните русла на 500 м от язовирната стена. При несъответствие със закона да се налагат актове за административно-наказателна отговорност на съответните лица, подчерта зам.-министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив