20 Април 2024, 01:58 Днес (0) | Вчера (10)

8 души загинаха при катастрофа в Украйна, един от тях е българин (обобщение, снимки и видео)10

11 Юли 2013 16:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2013, 16:58
Държавната служба по извънредните ситуации, Украйна

27 души са ранени при жестокия удар

Осем души загинаха и 27 бяха ранени рано тази сутрин при тежка катастрофа в района на украинския град Ковел. При челен сблъсък на два туристически автобуса, единият от които с българска регистрация, са загинали двамата шофьори на превозните средства – единият българин, и други 6 души, сред които и едно 13-годишно дете. Вторият шофьор в българския автобус е сред ранените, настанени в болница, съобщиха от българското външно министерство.

Българският автобус е с марка SETRA, а белоруският - местното производство БАЗ „Еталон“. Според очевидци, виновен за катастрофата е бил водачът на Setra-та, който предприел изпреварване, при което се сблъскал челно с насрещния автобус БАЗ „Еталон“.

Българският автобус е собственост на хасковската превозваческа фирма „Маги тур“. Той е извършвал т.нар. „совалков превоз“ на беларуски туристи от Минск за Слънчев бряг.

„Маги Тур“ЕООД има регистрация от 21.12.2011 г. като туристически агент, което не изисква наличието на специална застраховка отговорност, каквато трябва да е налице за туроператорите.

От Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ обявиха за ИНСМАРКЕТ, че в момента тече цялостна проверка на фирмата в качеството й на превозвач. По повод множеството сигнали в украински сайтове за заниженото качество на превозите до българските курорти, от агенцията уточниха, че се прави проверка и по това направление.

Туроператорът, организирал почивката на туристите за България, е белоруско-българската компания „БелФреш“. Застраховател на беларуската компания е акционерно общество „Транспортна акционерна застрахователна компания“ („ТАСК“), която издава медицински застраховки на туристите.

Проверка на ИНСМАРКЕТ показа, че белоруският туроператор не притежава застраховка „Гражданска отговорност на туроператорите“. В бившата съветска република туроператорите не са задължени да имат подобна застраховка. Това означава, че продавачът (туроператорът), сключвайки договор, няма възможност да застрахова отговорността си пред купувача, в случая пострадалите туристи.

Консулът на България в Киев е на мястото на произшествието. Към Украйна пътуват и двамата мениджъри на българската превозваческа фирма. Посолството на Република България в Киев е в постоянен контакт с местните власти и оказва необходимото съдействие.

 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив