19 Септември 2024, 20:38 Днес (1) | Вчера (1)

8 милиона души са засегнати от земетресението в Непал

28 Април 2015 08:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 април 2015, 08:26
Под лиценза на creativecommons

Международната помощ е започнала да пристига, но все още има недостиг на медицинско оборудване

Осем милиона души са засегнати от мощното земетресение в Непал, а близо 1.4 милиона се нуждаят от хранителни помощи по данни на ООН, предаде Би Би Си.

Международната помощ е започнала да пристига, но все още има недостиг на медицинско оборудване, храни и чували за телата на загиналите.

Трусът с магнитуд 7.8 по Рихтер удари Непал в събота, като унищожи много сгради в Катманду и засегна сериозно близките селски райони.

Правителствен служител заяви във вторник, че броят на загиналите вече се е достигнал до 4 310. Почти 8 000 души са били ранени, заяви говорителят Лахми Прасад Дакал.

Непал и околните райони продължават да изпитват вторични трусове. Хиляди души в Катманду прекарани трета нощ навън, тъй като се страхуват да се върнат в домовете си.

Има недостиг на вода, храна и електричество и има опасения от избухване на епидемии.

Правителството на Непал обяви днес тридневен траур за над 4-те хиляди загинали от силното земетресение в края на миналата седмица.

Правителството заяви, че заради ограничените средства, с които разполага, ще му е трудно да стигне бързо до всички пострадали и да се справи с последиците от труса. "Не сме подготвени за бедствие от този мащаб", каза премиерът Бам Дев Гаутам.  

Екип от експерти ще прецени дали части от обекта на световното културно наследство в Катманду, който бе почти разрушен от земетресението, може да бъдат поправени или дори възстановени, предаде БТА.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в кратко интервю за "Асошиейтед Прес" вчера заяви, че гледката на разрушението е сърцераздирателна. По думите й първоначалната оценка от офиса на организацията в Катманду е "огромно бедствие".

Три от седемте места за поклонение, част от обширния обект на световното културно наследство в Катманду и околностите му, са понесли тежки щети. Сред тях е най-важният - площад Дурбар, където се намират пагоди и храмове, датиращи от 15 до 18 век.

Ще изпратим възможно най-скоро мисия от експерти, които да направят оценка и да видят какво може да се направи, за да се възстановят поврежденията, или може би, в някои случаи, ще се опитаме да ги реставрираме, заяви Бокова.

В комюнике вчера ЮНЕСКО съобщи, че площадите Дурбар в Патан и Бхактапур също са "почти напълно разрушени".

Бокова добави, че още един от обектите на световното културно наследство в Непал - националният парк Сагарматха около връх Еверест, е понесъл щети, но размерът им още не е ясен. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7582
GBP 2.4796 2.4887 2.3221
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив