19 Април 2024, 06:19 Днес (0) | Вчера (11)

80 ученици от 13 града решаваха казус свързан с осигурителната система

20 Март 2018 17:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2018, 17:23

Екип от бизнес доброволци от NN България подкрепи учениците в търсенето на съвременни решения

Иновационен лагер с практически казус запозна 80 ученици от 13 града от цялата страна със спецификите на пенсионната система в България и планирането на финансово бъдеще. Инициативата се организира от образователната организация JA България и финансовата институция NN България.
В началото беше представена темата "Бюджетиране в стартъп", която имаше за цел да запознае участниците с основни теми като приход, видове разходи, анализ на равновесната точка и бюджетирането като процес. След това, въоръжени с тези знания, учениците се изправиха и пред казуса как да направят така, че хората, упражняващи свободни професии или работещите студенти, които често работят с граждански, а не с трудов договор, да планират разумно бъдещето си във финансов аспект.

12 бизнес доброволци от екипа на NN подкрепиха учениците в работата им по казуса. "За трета година се включвам. Била съм в различни роли досега – и като жури и като ментор. Това ме зарежда, кара ме да погледна на нещата с други очи, защото, когато човек е дълго време в един бранш, започва по-трудно да вижда отстрани нещата. Има и предизвикателство да отговорим на въпроси, на които не сме се замисляли, че трябва да се дават отговори, като "Защо днес пенсиите са ниски?", коментира Анна Йонкова, ръководител "Маркетинг, обучение и обслужване на клиенти" в NN България. Мария Миланова от отдел "Обслужване на клиенти и застрахователни искове" в NN България, каза: "Причината да участвам като ментор е да опитам да разбера как мислят младите хора и да видя как се вписва тази сериозна тема в техните разговори. Беше ми интересно да разбера, че съвременните младежи, въпреки че имат доста различни интереси от тези на техните родители, споделят идеята, че човек трябва да мисли какво ще се случва занапред в живота му."

В края на втория ден отборите представиха идеите си пред жури в състав Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България, Николай Стойков, Главен изпълнителен директор на NN България, Николай Младенски, Правен съветник и длъжностно лице по защита на личните данни на NN България и Петя Вълкова, Мениджър отдел Взаимоотношения с клиенти на NN България.

На първо място журито и аплодисментите в залата класираха отбор "КИП – Креативни Иновативни Пенсии", в който участваха Соня Щуркова и Петя Тункова от Неврокопска професионална гимназия "Димитър Талев", Гоце Делчев, Симона Костова от ПГСУАУ "Атанас Буров", Силистра, Симона Ангелова от СУ "Вела Благоева", Велико Търново, Лазар Йорданов от 23 СУ "Фредерик Жолио – Кюри", София и Вайде Удева от ПГ "Петко Р. Славейков", Якоруда.

"Нашата идея впечатли журито с това, че предлагаме да се използва рестото при пазаруване в магазини, супермаркети, ресторанти, като сметката на всеки се закръглява, а остатъка се влага в доброволен пенсионен фонд. Всеки клиент има партида, в която се натрупват сумите от закръгленията, а чрез приложение за телефон може да се следи баланса на доброволния пенсионен фонд. Колкото повече пари се влагат, толкова повече се натрупват."  - сподели отборът – победител при получаването на наградата, връчена от Николай Стойков, NN България. "В началото бяхме доста объркани, трябваше ни малко време да обмислим  и разберем казуса, след това получихме помощ от менторите от NN и разбрахме към какво искаме да се насочим. Менторите ни помогнаха с разяснения, коментирахме с тях особеностите на пенсионната система, както и важна информация, която касае картината на осигуряването в страната … Насочихме се към решение, подходящо за различните целеви групи.”, споделиха още младежите.

На второ място журито класира идеята на екип "Феникс", на Мария Шопова от Неврокопска професионална гимназия "Димитър Талев", Гоце Делчев, Александра Петрова от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, София, Евелин Първанова от ПГОТ "Свети Иван Рилски, Перник, Джелихан Заид от ПГСУАУ "Атанас Буров", Силистра, Ванеса Спасова от 23 СУ "Фредерик Жолио – Кюри", София и Сабрина Ходжова от ПГ "Петко Р. Славейков", Якоруда. Предложението на екипа беше за приложение за телефон, което на база на месечните доходи и разходи на потребителя, които той въвежда, генерира препоръказа сумата, която той е добре да заделя за своето осигуряване в доброволен пенсионен фонд. Приложението също така предвижда и процент от средствата, които да отиват и за застраховка Живот.

Отбор Your Future страна трети с идеята си за създаване на онлайн платформа, обучителна игра с реални казуси и ситуации от живота на всеки, която предлага конкретни предложения за това как ще се развие живота на героя в играта според това, как управлява споите финанси. Членове на екипа – Цветан Ставрев от 108 СУ "Никола Беловеждов", София, Реджеп Каназирски от ПГ "Петко Р. Славейков", Якоруда, Младен Цветанов от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", Видин, Боряна Нинова от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, София, Теодора Вантова от Неврокопска професионална гимназия "Димитър Талев", Гоце Делчев и Мелани Бечева от Средно училище "Герги Бенковски", Пазарджик.
Победителите от трите отбора бяха наградени от главния изпълнителен директор на NN България, Николай Стойков и изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България,  Милена Стойчева, които поздравиха младежите за иновативните идеи и успеха на отборите им.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив