20 Април 2024, 12:43 Днес (0) | Вчера (10)

9 души, сред които 2 деца, са загинали при калния потоп във Варна (видео)

20 Юни 2014 09:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket | ВИДЕО
A+ A-
Последна редакция: 20 юни 2014, 09:32
Под лиценза на creativecommons

9 са жертвите на калния потоп във варненския кв. "Аспарухово", съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Две от тях са деца. Трима души са в неизвестност

Един човек е загинал и в Добрич. Според кмета на Варна Иван Портних жертвите са 11, но със сигурност ще са повече. 150 души са евакуирани от района.

Във Варна днес е обявен ден на траур.

В града пристигнаха премиерът Пламен Орешарски, министрите на транспорта, на вътрешните работи, на екологията и на отбраната.

Министърът Цветлин Йовчеве заяви, че вече няма пряка заплаха за хората. През цялата нощ в района е имало дежурни, които са следели за покачването на водите и е имало готовност при необходимост да бъде стартирана евакуация. Извършена е повторна проверка на автомобилите, които са били завлечени от приливната вълна, в ниската част на квартала. Министърът допълни, че към момента няма допълнително открити загинали в автомобилите. "Много бързо ще се работи за пускането на средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии", каза още Цветлин Йовчев. 

Обстановката в квартал "Аспарухово” остава тежка, главният булевард е затворен за движение в посока Варна. Трафикът се извършва двупосочно в другото платно. В района на ул. "Горна студена”, който е и най-засегнат има разрушена къща. Постройката се намира близо до дерето. В дъното на улицата има смазани автомобили, наноси от кал, изкъртен асфалт, дрехи, обувки и покъщнина на хората. Има десетки екипи на областното управление на "Пожарна безопасност и защитата на населението”, жандармерия. Спасителните екипи продължават огледите в засегнатите райони. В страни на основният бул. "Народни будители” има засегнати къщи и автомобили, част от тях са качени един върху друг, други са затлачени в калта. Продължава да се стичат реки от вода от горната зона на високата част.

Високата вълна е дошла от високите части на кв. "Аспарухово" и тя е изненадала хората от квартала, който е разположен на скат в южната част на града, разказват очевидци. С кал е залята е цялата централна улица, която свързва квартала с града. Пороят е предизвикал свлачище на хълма Джанавара, който се намира между кв. Аспарухово и Варна. В полунощ започна отново да вали. 

В дере, което се намира под ул. "Горна студена" в квартал "Аспарухово", има залети с кал и тиня много коли и 10 къщи. Очевидци разказват пред Дарик за множество спасени в последния момент хора.Мъж се пресегнал от терасата си на първия етаж и издърпал дете от калната вода...Друг разказва, че младеж спасил едно дете, а братчето му се намерило час след това, за щастие - живо, макар и премръзнало.

Канал 3 съобщи, че около полунощ е извадено живо дете от затрупана кола. Преди това е извадено безжизнено тяло на възрастен човек. 

Положението в квартал "Аспарухово” е бедствено. Главната улица е наводнена. Има закъсали автомобили и автобуси, които възпрепятстват движението. Отнесена е пътна настилка, а в кварталите "Аспарухово и "Галата” няма ток. 

35 л/кв.м дъжд се е излял във Варна, съобщават от общината. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л/кв.м. Метеостанция на разсадник "Керия" във Варна измери 107,1 литра на кв.м. дъжд за 2 часа и половина. Това съобщи за Varna24.bg читател.

Премиерът Пламен Орешарски реагира на ситуацията във Варна малко след 23 часа през профила си във "Фейсбук". Той написа: 

"Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове разпоредих спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Очаква се до минути двамата да пристигнат във Варна. Следя ситуацията постоянно." 

Еврокомисар Кристалина Георгиева написа в "Туитър": "С голяма скръб научавам за трагедията във Варна. Следя ситуацията с внимание и тревога. Изразявам моето пълно съпричастие с пострадалите!"

 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив