30 Април 2024, 16:30 Днес (11) | Вчера (10)

9 от 10 души в ОАЕ са на мнение, че инфлацията ги е засегнала

25 Март 2022 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 март 2022, 17:17

Финансовите последици от войната анулират оптимизма след пандемията, който обещаваше по-малко променлива и по-просперираща 2022 г.

89% от жителите на ОАЕ твърдят, че нарастващата инфлация заради руската инвазия в Украйна, се е отразила върху техните разходи, които също се увеличават. Финансовите последици от войната анулират оптимизма след пандемията, който обещаваше по-малко променлива и по-просперираща 2022 г. Това сочат изводите на водещия застрахователен посредник и доставчик на финансови услуги в района на Персийския залив – Continental Group. Компанията, която е със седалище в Дубай, проведе проучване за настроенията на инвеститорите на фона на военните действия. На уебинар, озаглавен "Навигация в текущия геополитически климат", организиран от Continental Group, Андрю Харди, директор по управление на инвестициите в Momentum UK, посочи, че духът на инфлацията вече е изпуснат от бутилката. "Докато руската рубла се понижи и нейните пазари се свиха, въздействието на войната надхвърли нейните граници – световните акции намаляват, а бизнесът изпитва недостига на суровини. Енергийният сектор е нараснал с 30%. Това е главоблъсканица за централните банки, които очакваха да се борят с инфлацията чрез повишени лихвени проценти. Сега те трябва да се съобразяват с дефлационните последици. Ако инфлацията се задържи, това ще има отрицателно въздействие върху заплатите и живота като цяло."
Дейвид Ицковиц, главен изпълнителен директор на Sanlam Global Investment Solutions, коментира, че "ако погледнем историята като някаква индикация, руснаците могат да издържат на трудностите. Те се фокусират върху основни сектори като храни и енергия, където могат да се самоподдържат. Западът, предоставяйки храна, гориво, хуманитарна помощ, боеприпаси и, най-важното, военно разузнаване в реално време на Украйна, се опитва да окаже многостранен натиск върху Русия. Тук обаче трябва да засегнем непредвидените рискове. Русия може да отмъсти по некинетичен начин, да речем, чрез кибервойна, насочена към комунални услуги, верига за доставки на потребителите и финансови институции. За щастие обаче финансовите системи засилват своите позиции за сигурност."
Теджас Шет, финансов мениджър в NAM India, прогнозира, че руско-украинският конфликт може да окаже въздействие от поне 100 милиарда долара. Нилам Верма, вицепрезидент и ръководител на инвестициите в The Continental Group, изрази надежда, че влиянието на руско-украинския конфликт върху икономиката на петрола може да работи в полза на страните от ОПЕК. "Страните-производителки на петрол очакват по-високи от очакваните приходи поради повишеното търсене, предизвикано от проблеми с доставките от страна на Русия. Това е добре за страните от Близкия изток по отношение на огромни бюджетни излишъци и неочакван доход. Вярвам, че ОАЕ ще играят ключова роля и вероятно ще призоват членовете на ОПЕК да увеличат производството си."
Говорителите се обединиха около препоръката, че дори и при най-лошия възможен сценарий за намеса, ескалация и ядрен потенциал на НАТО, е добре да е налице ликвидност за поне 12-18 месеца, но изразиха надежда, че конфликтът ще приключи с компромис. Моментът е подходящ и за това страните да ускорят своя енергиен преход към възобновяеми източници.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив