19 Април 2024, 23:05 Днес (10) | Вчера (11)

92% от работещите са стресирани в службата

24 Октомври 2014 17:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2014, 16:30
Под лиценза на creativecommons

52% от работниците изпитват чести стресове в службата, при 40% те са по-редки, а едва 7% нямат проблеми на работното си място

Това показва анализ на КНСБ, базиращ се на данни на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа. 

КНСБ настоява синдикати и работодатели да подпишат споразумение за превенция на насилието и стреса на работното място, каза на пресконференция днес директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев. 

По думите му конфедерацията още от края на миналата година има вариант на споразумението, но се чака и позицията на работодателите. От КНСБ искат конкретни програми в предприятията за намаляване на стресогенната среда чрез модела за оценка на риска. 

Томев цитира данни на агенцията, според които 240 милиарда евро годишно са щетите, които понася европейската икономика от разходи, свързани с психични разстройства на работниците. Стресът на работното място е вторият най-често съобщаван здравословен проблем в Европа, допълни той. 

Проучването на европейската агенция сочи, че най-често посочваните причини за стрес са реорганизация или несигурност на работното място (72 на сто), удължено работно време или прекомерно работно натоварване (66 на сто) и нагрубяване или тормоз (59 на сто). 

Според проучванията на института към КНСБ сред факторите, водещи до стрес, са и липсата на адекватна връзка между изпълняваната работа и възнаграждението на труда, разминаването между резултатите от работата и кариерното развитие, както и работата на смени и през почивните дни. 

Работещите в здравеопазването, образованието, държавната администрация и IT технологиите бяха определени като едни от най-потърпевшите сектори от стрес на работното място. 

Заместник-председателят на Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ Слава Златанова и Петя Недкова, заместник-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, посочиха, че прекомерното натоварване, ниското заплащане и липсата на перспектива развиват "синдром на изпепеляването" в медицинските среди. В България медицинските сестри са на средна възраст 50 години и след 10 години ще изпитваме сериозни затруднения в сектора, отчетоха Златанова и Недкова, които настояват за регламент за упражняване на дейността на професионалистите по здравни грижи . 

Хората от творческите професии, които работят за себе си, са подложени на най-малък стрес, коментираха от синдикатите като се позоваха на европейски проучвания.

Издръжливи на стрес, водещи природосъобразен живот и с т.нар. зелени умения ще са едни от търсените работници до 2025 г. в ЕС, прогнозираха ччера от социалното министерство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив