25 Април 2024, 19:55 Днес (14) | Вчера (12)

94% от работодателите не се интересуват от емоционалното здраве на подчинените си

11 Януари 2017 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 януари 2017, 11:25

Служителите повече страдат от депресия отколкото шефовете

Едва 6% от работодателите следят за емоционалния фон на своя персонал. Останалите 94 на сто не се интересуват от такива негативни явления сред служителите си, като постоянно преработване, хронична умора, депресия. Това сочи изследване на анализаторското звено на руската застрахователна компания "Алфа Страхование". Проектът "HR Lab. – Лаборатория HR Инноваций" обхваща проучване сред ръководителите на 100 руски компании с оборот от 100 млн. рубли годишно.

В 64% от случаите, когато началството забележи подтиснатост у подчинените, съветът е служителите да си вземат някой и друг ден почивка и то най-често за своя сметка.
Останалите 30% считат емоционалната нестабилност за личен проблем на сътрудника и го съветват да се справи със себе си, за да не пречи на професионалните задължения.

"Когато работодателят се фиксира само върху увеличаване ефективността на бизнеса, психическото състояние на сътрудниците отстъпва на втори план. Високите натоварвания на подчинените, заедно със страха им от загуба на работата и трудността от намирането на общ език с ръководството или колегите, могат да доведат служителите до стрес, емоционално напрежение и в крайна сметка до депресия. Ефективността на такива сътрудници намалява в пъти. Намалената им работоспособност обаче в повечето случаи само увеличава гнева на началството, а заформилата се в колектива нездрава атмосфера влияе и на другите служители. В резултат – организацията носи имиджови и финансови загуби", коментира Егор Сафригин от "Алфа Страхование". Според него, поддържането на здравословна емоционална среда е от първостепенно значение за компанията.

По данни на СЗО, депресията е главна причина за нетрудоспособност в целия свят и води до съществени икономически последици. Специалисти от Колумбийския университет в САЩ са определили, че най-силно изложени на депресия са мениджърите от средното звено на една компания. Проучване, в което са участвали 22 хиляди души, сочи, че 10% от собствениците или ръководителите на бизнес страдат от депресия, докато сред средното звено този процент е 18 на сто. 12% от нисшия персонал също страда от депресия.

Депресията струва на европейските компании около $130 млрд. ежегодно.

Ето защо все повече компаниите започват да обръщат внимание на проблема и паралелно с основните цели, въвеждат и програми за облекчаване стреса на работното място.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив