16 Април 2024, 16:10 Днес (9) | Вчера (10)

95% от всички пътни катастрофи у нас са вследствие на човешка грешка

21 Май 2019 16:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 май 2019, 16:25

От новата агенция по пътна безопасност призоваха за повече действия в посока на превенцията на катастрофи

Според данните на национално представено изследване, близо 2,5 млн. са активните шофьори в България, а човешкият фактор е сред основните причини за настъпване на пътно-транспортни произшествия. Затова е много важно да се изследват различните групи водачи, какви са основните грешки, които допускат на пътя, и какво е довело до тях. Това каза председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова по време на официалното представяне на тазгодишното издание на инициативата SDIndex /Safe Drive Index - Индекс за безопасно шофиране/, предаде Дарик. Националното изследване, подкрепено от няколко институции, цели въвеждането на национален индекс за определяне на рисковете в поведението на водачите на моторни превозни средства в България. По думите на Крумова, най-важното, когато говорим за проблемите на пътната безопасност, е да разглеждаме темата в нейната цялост и да анализираме всички елементи заедно - водачи, превозни средства, инфраструктура. В момента държавната агенция прави комплексен анализ на състоянието на пътната безопасност в страната.

Според данните на индекса за 2018 г., 95 на сто от всички пътно-транспортни произшествия в България са настъпили вследствие на човешка грешка. Крумова призова за повече действия в посока на превенцията на катастрофи, а не само последващи санкции за водачите, да се работи за повишаване на гражданското съзнание, но и да се даде възможност гражданското общество да контролира процесите, като подава сигнали и следи за навременна реакция.
 
SDIndex представлява обобщена самооценка на поведението и реакциите на шофьорите на пътя в рутинни и рискови ситуации, представителна за българските шофьори на възраст между 18 и 75 г. на национално ниво. Тази година SDIndex има и нови елементи, най-важният от които е специален модул за изследване на рисковете сред водачите на камиони и автобуси - необходимост, идентифицирана в миналогодишното издание на проучването. Актуализиран е и въпросникът, адресиран към водачите на леки и лекотоварни автомобили, който всеки може да попълни онлайн на сайта на кампанията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив