30 Април 2024, 17:08 Днес (13) | Вчера (10)

95% от лозовите масиви в Бургаско са унищожени от бурята

19 Септември 2022 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 септември 2022, 09:25
сайт на Община Поморие

Частичното бедствено положение в Поморие ще остане, докато се опишат и остойностят всички нанесени щети

Продължава разчистването на паднали дървета и клони след бурята в събота в Бургас и Поморие. Частичното бедствена положение в Поморие ще остане, докато се опишат и остойностят всички нанесени щети, предаде БНР. Най-пострадали са лозовите масиви. Засегнати са над хиляда декара и е унищожена продукция от над един милион тона. Днес три комисии от Областната служба земеделие и гори ще описват състоянието на лозята.
Ситуацията е много тежка, каза един от засегнатите лозари Младен Върбанов: "За съжаление червените гроздя масово са поразени. Някои по-късни бели сортове като Юни блан и Димят основно. Загубите са големи, лошото е, че ураганният вятър събори телените конструкции и се налага да се увеличат разходите за възстановяването им".
Всички пострадали стопани трябва да подадат заявления за нанесените щети, заяви областният управител на Бургас Мария Нейкова: "Пострадалите стопани следва максимално бързо да подадат заявления пред областната служба "Земеделие и гори". В община Поморие е организирана приемна в общината, за да улесни хората. С разпореждане на министър Гечев няколко междуведомствени комисия започват да обхождат пораженията на стопаните за да може да се установят щетите. Те са огромни, за съжаление, липсват лозови масиви".

Според данни на собствениците на лозови масиви, ураганният вятър вчера е унищожил над 1500 дка лозя край Поморие. Щетите на земеделските производители са 95%, а унищожената продукция е над 1 млн. тона, според първоначалните им изчисления. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции, съобщиха от община Поморие. На място бяха кметът на община Поморие Иван Алексиев и областният управител на област Бургас проф. д.н. Мария Нейкова.

"Призоваваме всички земеделски производители срочно да подадат своите заявления за обезщетения в Общината, които ще бъдат изпратени в Общинска служба "Земеделие". Още утре ще бъде сформирана междуведомствена комисия за оценка на щетите", каза кметът Алексиев.

Ураганен вятър със скорост над 100 км/ч повали десетки дървета в Бургас. Пострадали са покриви, фасади на сгради, автомобили, рекламни елементи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив