24 Април 2024, 08:12 Днес (0) | Вчера (6)

A.M. Best: Внимание, застрахователи! Световната икономика е с променена структура

24 Април 2019 12:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 април 2019, 12:40

Американската агенция за кредитен рейтинг предупреждава, че наред с традиционните рискове, се появяват и нови предизвикателства

Американската агенция за кредитен рейтинг с фокус върху застрахователната индустрия – A.M. Best, препоръча на застрахователи и презастрахователи да обърнат внимание на променената структура на световната икономика.
Новите рискове на глобалния застрахователен пазар, наред с утвърдения ландшафт на  традиционните рискове, изискват от застрахователната индустрия да стандартизира подходите към презастраховането, посочват от A.M. Best.
Традиционните рискове за глобалния застрахователен пазар са утвърдени от много години и са свързани с междудържавните и вътрешните конфликти, заплахата от пандемии и недостига на питейна вода.

Наред с тези проблеми съществено нараства и ролята на кибер рисковете. И ако допреди 10 години такъв проблем не съществуваше, днес повечето финансови компании генерират big data, което привлича ловци на големи информационни масиви, затова и рисковете в тази сфера нарастват съществено.

На преден план излиза и още един риск – климатичният. По оценки на експерти, за 40 години загубите за застрахователния сектор в този пазарен сегмент са нараснали 4 пъти. От 1980-та до 2011 г. загубите са достигнали около $500 млрд. Ето защо застрахователите трябва да са готови за по-сериозни загуби от природните стихии, сочи агенцията.

Третият риск, който изисква по-задълбочено изучаване, е застаряването на населението. Разходите, свързани с предоставяне на медицински услуги на хора на възраст над 65 години, нарастват както  развитите, така и в развиващите се страни. Все по-често грижата за хората от третата възраст се прехвърля на правителствата. В момента в развитите страни средният бюджетен разход достига 4%. Но тъй като средно световното население все още не е достигнало 60-годишна възраст, когато това стане, този разход ще нарасне до 5 на сто. Презастрахователният сектор не още не е систематизирал напълно този риск и ако това не се случи скоро, съществува сериозна опасност пред големите световни компании.

Скритите застрахователни задължения също са недостатъчно добре измерени към момента, въпреки че има опити презастрахователният пазар да направи някаква стандартизация по този въпрос. Към момента загубите от скрити задължения достигат $86 млрд. и ежегодно нарастват с още $7 млрд.

От A.M. Best  препоръчват на застрахователите да обърнат сериозно внимание на промяната в структурата на световната икономика. Днес застраховането на материални активи заема 14% от портфейла на компаниите, а останалото е застраховане на интелектуална собственост.  Повечето клиенти днес предлагат услуги, а не се занимават с производство на стоки и застрахователите трябва да се концентрират върху това, считат експертите от A.M. Best.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив