26 Юни 2024, 17:33 Днес (3) | Вчера (5)

AIG е основният застраховател на откраднатите в Брюксел диаманти

22 Февруари 2013 14:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 февруари 2013, 14:22
Под лиценза на creativecommons

Според анализатори, цитирани от „Блумбърг”, този удар вероятно ще доведе до поскъпване на специализираните застраховки

 

Диамантите, които бяха откраднати от летището в Брюксел по-рано тази седмица са били застраховани в компания на амриканския гигант American International Group, съобщава агенция „Блумбърг”.

Ценните камъни са били застраховани от Ascot Underwriting, подразделение на AIG и в няколко компании, работещи в синдиката Lloyds of London Полицата е закупена от компанията Brink’s, която е транспортирала изчезналите диаманти.

Според агенцията, Brink’s ще поеме до 7 млн. долара от щетите, а остатъкът ще е за сметка на застрахователите. От Brink’s съобщават, че вече са изплатили на пострадалите дължимите суми.

Според анализатори, цитирани от „Блумбърг”, този удар вероятно ще доведе до поскъпване  на специализираните застраховки. „Тази кражба е значителен удар, особено, когато се случва толкова бързо след щетите върху предмети на изкуството, които нанесе супербурята Санди”, коментира пред агенцията Майк Бърли, специалист по застраховане на артефакти.

В понеделник вечерта на летището в Брюксел неизвестни въоръжени лица откраднаха контейнер с диаманти и няколко килограма злато.

Маскираните престъпници проникнали безпрепятствено с два автомобила в района с ограничен достъп на брюкселското международно летище. Те се приближили до частен самолет, подготвящ се за полет до Цюрих и заплашили охранителите на частната швейцарска компания за транспорт на особено ценни товари Brink’s с автомати. Нападателите откраднали най-ценната част от товара - диаманти и злато - и избягали, като разбили бариерата на един от изходите.

Излизащи на фламандски език вестници съобщиха, че в откраднатия контейнер имало 10 килограма диаманти.

Стойността на откраднатите диаманти на стойност 350 милиона евро (467 млн. долара)

При нападението, продължило едва няколко минути, няма жертви и ранени. По данни на полицията в грабежа участвали осем души, които се издирват. Единият от автомобилите, използван при нападението, е бил намерен опожарен.

Това е петото въоръжено нападение на международното летище в Брюксел от година и половина насам, посочва ИТАР-ТАСС.

Говорител на управата на международното летище в Брюксел не можа да обясни как нападателите са успели да проникнат на охраняваната територия.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.3155
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив