19 Април 2024, 04:09 Днес (0) | Вчера (11)

AIG иска съдът да реши за компенсациите от Bank of America

04 Юни 2013 16:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2013, 16:06
Под лиценза на creativecommons

Двадесет и два институционални инвеститора, включително BlackRock Inc, MetLife и Pacific Investment Management Company се съгласиха на предложеното обезщетение от Bank of America. American International Group и други смятат, че няма да бъдат обезщетени в пълна степен

Продължителната битка достигна до критичната си точка в понеделник, когато започнаха съдебните процедури относно споразумението за 8,5 млрд. долара между Bank of America и инвеститори в ипотечни облигации, които се оказаха необезпечени по време на финансовата криза.

 

Банката се съгласи на предложеното през юни 2011-а г. споразумение за разрешаване на претенциите на инвеститорите, които притежаваха облигации, издадени от ипотечния кредитор Countrywide International Group, които банката придоби през 2008-а г.

Двадесет и два институционални инвеститора, включително BlackRock Inc, MetLife и Pacific Investment Management Company се съгласиха на предложеното обезщетение от Bank of America. Но American International Group и други възразиха, заявявайки, че споразумението би ги компенсирало само за една малка частичка от загубените пари.

Съдия Барбара Капник от Върховния съд на щата Ню Йорк, която ще реши делото без помощта на съдебни заседатели, е запазила първите две седмици на юни, за да разгледа делото.

В случай, че тя отхвърли споразумението, може да се окаже, че на страните предстоят години съдебни спорове.

Сред 65-те опоненти на споразумението са банките за жилищни кредити на Бостън, Чикаго и Индианаполис, като те твърдят, че според съдебни документи общият размер на загубите възлиза на 100 млрд. долара. Опонентите претендират, че Bank of New York Mellon е поставила интересите си и тези на Bank of America над тези на притежателите на сертификатите. Те посочват, че Bank of New York Mellon са изпълнявали задължения по доверително управление на активи за Bank of America в полза на трети лица.

Делото бе заведено от Bank of New York Mellon, която е изпълнявала задълженията си по управлението на активите на 530 тръста, притежаващи ценните книжа, поиска съда да одобри споразумението и да го обяви за задължително за всички бенефициенти.

Очаква се Матю Ингбер, който представлява Bank of New York Mellon, да твърди, че изпълнителят на доверителното управление има правото да уреди претенциите, като добросъвестно прецени дали споразумението е разумно.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив