19 Април 2024, 01:44 Днес (0) | Вчера (11)

AIG си спестява над 20 млн. евро по застраховката за откраднатите диаманти в Брюксел

09 Май 2013 13:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 май 2013, 14:16

Ценните камъни са били застраховани от Ascot Underwriting, подразделение на AIG и в няколко компании, работещи в синдиката Lloyds of London

Тридесет и един души бяха арестувани на територията на три различни държави по подозрение, че са участвали в организацията и кражбата на диаманти за $50 млн., осъществена на летището в Брюксел.

Според АР, единият от заподозрените е заловен във Франция, шестима – в Швейцария, а 24-ма – в Белгия. Изчезналите при обира скъпоценни камъни и пари са конфискувани от органите на реда.

Диамантите, които бяха откраднати от летището в Брюксел в средата на февруари са били застраховани в компания на американския гигант American International Group.

Ценните камъни са били застраховани от Ascot Underwriting, подразделение на AIG и в няколко компании, работещи в синдиката Lloyds of London. Полицата е закупена от компанията Brink’s, която е транспортирала изчезналите диаманти.

Според агенцията, Brink’s трябваше поеме до 7 млн. долара от щетите, а остатъкът е за сметка на застрахователите. От Brink’s съобщават, че вече са изплатили на пострадалите дължимите суми.

Според анализатори, цитирани от „Блумбърг”, този удар вероятно ще доведе до поскъпване  на специализираните застраховки. „Тази кражба е значителен удар, особено, когато се случва толкова бързо след щетите върху предмети на изкуството, които нанесе супербурята Санди”, коментира пред агенцията Майк Бърли, специалист по застраховане на артефакти.

На 19-ти февруари осмина мъже, облечени в полицейски униформи, проникнаха безпрепятствено с два автомобила в района с ограничен достъп на брюкселското международно летище. 

Те се приближили до частен самолет, подготвящ се за полет до Цюрих и заплашили охранителите на частната швейцарска компания за транспорт на особено ценни товари Brink’s с автомати. Нападателите откраднали най-ценната част от товара - диаманти и злато - и избягали, като разбили бариерата на един от изходите. Късметът им обаче не продължи дори три месеца.

Излизащи на фламандски език вестници съобщиха, че в откраднатия контейнер имало 10 килограма диаманти.

Стойността на откраднатите диаманти на стойност 35 милиона евро.

Това е петото въоръжено нападение на международното летище в Брюксел от година и половина насам, посочва ИТАР-ТАСС.

Говорител на управата на международното летище в Брюксел не можа да обясни как нападателите са успели да проникнат на охраняваната територия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив