26 Април 2024, 13:52 Днес (6) | Вчера (14)

Aegean купува Olympic Air за 72 милиона евро

23 Октомври 2012 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2012, 14:09
Под лиценза на creativecommons

Очаква се благословията на надзорните органи

Aegean купува 100% от Olympic Air за 72 милиона евро. Бившата държавна авиокомпания ще стане дъщерно дружество на Aegean, но ще запази името си и отделните дестинации, съобщи електронното издание GRReporter. Администрацията на двете компании ще бъде обединена, което ще оптимизира оперативните разходи.
“Aegean и Olympic Air са инвестрали над два милиарда евро в обновление, организация и иновационни услуги, което гарантира на Гърция и посетителите й изключително високо ниво на услугите”, казва в официално съобщение президентът на Aegean Тодорис Василакис. Той подчертава, че малкият размер на компаниите ги прави не конкурентни в Европа. Според Василакис гръцкият пазар е заплашен от зависимост от чуждестранни превозвачи, което щяло да донесе дългосрочни загуби за държавата и работните места. Така Василакис оправдава създаването на нов авиоколос в Гърция, който ще има доминираща роля както във вътрешните полети, така и в полетите, които свързват Гърция със света.
Съобщението на Marfin Investment Group (MIG) с президент Андреас Вгенопулос, собственик на Olympic Air, сочи, че след сливането, бившата държавна авиокомпания ще се води дъщерна на Aegean в регистъра на Атинската фондова борса. Част от сумата от 72 милиона евро ще бъде изплатена в брой, а останалата част ще бъде погасена на вноски. Управлението, техническите услуги и административния персонал ще бъдат поетапно слети.
В момента предстои сделката да бъде одобрена от Комисията по конкуренцията, от която ще зависи и кога сливането ще завърши.
Aegean и Olympic Air се опитаха да се слеят през 2010. След две отлагания на третото разглеждане в началото на 2011 Европейската комисия по конкуренция отказа да приеме договора за обединение. Тогава гръцките компании все още се конкурираха помежду си и много от чуждестранните дестинации, които свързват Атина с други точки на света бяха обслужвани както от Aegean, така и от Olympic Air. Тогавашният комисар по конкуренцията Хоакин Алмуня заяви, че сливането ще е в остро нарушение на принципите на свободната конкуренция и ще доведе до монополизиране както на гръцкия вътрешен пазар, така и на полетите от и за Гърция.
Въпреки, че Вгенопулос и Василакис не успяха официално да слеят бизнесите си, те подходиха към темата по-различен начин. Няколко месеца след отказа на европейските органи да одобрят сливането, двете компании направиха преразпределение на пазара. Aegean задържа по-голямата част от външните линии (51 от общо 58), а Olympic Air пое главно вътрешните полети (38 от 57). В момента Aegean има 1700 служители и 29 самолета Airbus A320. Olympic Air има 800 служители и 21 самолета, от които седем са Airbus A320, а 14 са тип Bombardier Dash.
Днес компаниите представят сливането като тема на оцеляване между две авиодружества, които не се конкурират за обслужването на едни и същи линии.

Все още няма официално изявление дали надзорните органи ще позволят поглъщането на Olympic Air, но според неофициални източници то ще стане факт. Основните причини, поради които комисията по конкуренцията може да преосмисли решението си от 2011 г., са задълбочаването на икономическата криза, драстичният спад в пътническия поток и навлизането на Cyprus Airways на гръцкия пазар. Кипърската фирма изпълнява полети за Солун и се готви да открие още две дестинации – към Ираклио и Родос. В същото време пътниците, които ползват вътрешни полети, са спаднали с 8,1%, а летящите за чужбина са намалели с почти 14%. От министерството на икономиката и развитието са дали благословията си на поглъщането, но отбелязват, че последната дума ще имат органите по конкуренция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив