01 Май 2024, 08:23 Днес (0) | Вчера (13)

Allianz Group увеличи оперативната печалба с 14,9% до 7,5 млрд. евро за полугодието

11 Август 2023 09:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 август 2023, 10:23

Потвърждава се целта за 2023 г. за постигане на оперативната печалба в размер на 14.2 млрд. евро

Общият размер на приходите на Allianz Group през Q2 2023 нараства с 5,9% до 39,6 млрд. евро, а оперативната печалба расте със 7,1% до 3,8 млрд. евро. Силно представяне бележат бизнес сегментите Общо застраховане, Животозастраховане и Здравно застраховане – това сочат акцентите на групата. Основният нетен доход на акционерите нараства с 22,9% до 2,5 млрд. евро.
Данните за първите 6 месеца на 2023 г. оказват общ размер на приходите от 85,6 млрд. евро (ръст от 4,8%). Оперативната печалба се увеличава с 14,9% до 7,5 млрд. евро, главно благодарение на бизнес сегментите Общо застраховане, Животозастраховане и Здравно застраховане. Основният нетен доход на акционерите нараства с 90,2% до 4,7 млрд. евро. Групата рапортува отличен коефициент на платежоспособност по Solvency II от 208%, в сравнение с 201% в края на четвъртото тримесечие на 2022 г.
Потвърждава се целта за 2023 г. за постигане на оперативната печалба в размер на 14.2 млрд. евро, +/- 1 млрд. евро. "Отличните резултати на Allianz през първата половина на 2023 г. демонстрират силата на нашия фундамент, възползвайки се от нашия глобален мащаб и диверсифициран бизнес микс в полза на клиентите и акционерите. С двуцифрен ръст на печалбата ние сме на път да постигнем целите на нашата група за годината. - коментира Оливър Бете, главен изпълнителен директор на Allianz SE. - Удовлетворен съм от силното представяне в общото застраховане, където постигнахме силно комбинирано съотношение от 92%, от растежа в животозастраховането и здравното застраховане, както и от устойчивостта на нашия сегмент за управление на активи, който за второ поредно тримесечие регистрира положителни нетни приходи от трети страни, въпреки предпазливите настроения на инвеститорите."
В началото на месеца Allianz Commercial обяви локалния мениджмънт за два региона: Стефани Тием ще ръководи регион Централна и Източна Европа, а Марко Винченци ще оглави Южна Европа. Двамата ще изпълняват ролята на Корпоративен Регионален Управляващ Директор за съответния регион.
Регионът Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на Allianz Commercial включва Австрия, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия, Словения и Украйна, а Южна Европа, включва Италия, Гърция и Турция. В двата региона Корпоративният Регионален Управляващ Директор е представител на интегрирания бизнес на Allianz Commercial, който предоставя пълен набор от решения за специфични клиенти, големи и средни компании,  което оптимизира и подобрява цялостното клиентско преживяване и обслужване на дистрибуционните партньори.
В новата си роля на Корпоративен Регионален Управляващ Директор за ЦИЕ, Стефани Тием ще е на пряко подчинение на Хенинг Хааген, член на Борда на Allianz Commercial и Главен Директор Региони и Пазари, както и на Марио Фереро, Главен Регионален Директор Продукти за Allianz CEE. Тием в момента е Главен представител на Allianz Global Corporate & Specialty SE (AGCS) – Филиал в Австрия, както и Мениджър Продажби и ключови клиенти за Австрия и Източна Европа. Тя работи в AGCS от неговото създаване през 2006 година. От 2011 г. до 2017 г. е била Главен Подписвач за авиация, преди да премине през няколко ръководни позиции.
Марко Винченци ще оглави региона на Южна Европа и ще е на пряко подчинение на Хенинг Хааген, член на Борда на Allianz Commercial и Главен Директор Региони и Пазари, както и на Симоне Салерни, Директор Продукти и Щети Общо застраховане в Алианц Италия. Понастоящем, Марко Винченци е законен представител на италианския филиал на AGCS SE и Регионален ръководител Финансови рискове за Средиземноморския регион на AGCS.  Той се присъединява към Алианц Груп в Италия през 2005 г. като Подписвач и е повишен в Мениджър Финансови рискове за AGCS Италия през 2012 г.
Хоаким Мюлер, Главен Изпълнителен Директор на Allianz Commercial, коментира: "Виждаме голям потенциал в региона на Централна и Източна Европа през призмата на нашия нов интегриран подход. Стефани Тием и Марко Винченци ще работят в тясна връзка с локалните компании на Allianz в целия регион с цел да предоставят най-добрите решения, които може да предложим в полза на брокерите, агентите и нашите клиенти."
Алианц обяви на 10 март 2023 г., че ще обслужва сегмента на глобалното корпоративно застраховане като един обединен бизнес, използвайки новото търговско име Allianz Commercial, съчетавайки бизнеса на AGCS и застрахователния бизнес на оперативните единици на Алианц, обслужващи средни по размер клиенти в отделните държави. Считано от 24 юли 2023 г. AGCS съвместно с корпоративния застрахователен бизнес на оперативните единици на Алианц в отделните държави стартира работа под новото име Allianz Commercial.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив