25 Април 2024, 13:10 Днес (7) | Вчера (12)

Allianz под натиск заради свои хедж фондове, тече разследване от SEC и DOJ

04 Август 2021 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 август 2021, 22:36
Allianz

Въпросът може да засегне бъдещите финансови резултати на групата, коментират от Allianz

Глобалната застрахователна група Allianz предупреди, че продължаващото разследване от страна на Американското правосъдно министерство (DOJ) по отношение на хедж фондовете на нейното подразделение Allianz Global Investors (AGI)  може "съществено да повлияе на бъдещите финансови резултати" на групата.  През 2020 г. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) започна разследване на хедж фондовете на (AGI), познати като Structured Alpha Fund, след като те претърпяха огромни загуби заради коронавируса и последвалия спад на пазарите през пролетта на 2020 г. AGI дори закри два от фондовете след сериозни загуби.
От своя страна Американското правосъдно министерство започна отделно разследване, а Allianz получи искане от двата държавни органа за предоставяне на документи и информация, свързана с фондовете.
В отговор, отчитайки неопределеността по отношение на сроковете и резултатите от разследванията на SEC и DOJ, Allianz предупреди, че това може директно да повлияе на финансовите показатели на компанията. "В светлината на разследването на Министерството на правосъдието и базирайки се на информацията, достъпна за Allianz към момента, управлението на Allianz SE стигна до извода, че съществува значителен риск от това въпросите, свързани със Structured Alpha Fund съществено да повлияят на бъдещите финансови резултати на Allianz Group",  посочват от компанията.
Стойността на акциите на Allianz към момента отбелязва спад със 7%. Анализатори предупреждават, че възможно бъдещо решение може да включва глоба, която да се отрази на бъдещите доходи на групата и, възможно, на капитализацията й. Например, признавайки, че последиците от разследването остават "във висша степен непредсказуеми", S&P Global Ratings заявява, че потенциалните загуби могат да бъдат "значителни" и даже могат да доведат до преразглеждане на печалбата и капитализацията на групата.
От друга страна анализатори от RBC Europe предполагат, че снижението на стойността на акциите е " прекомерна реакция" и подчертават, че  Allianz не бива да бъде подлагана на допълнителни проверки и потенциални глоби. "Този натиск върху акциите ще бъде вдигнат само след като стане ясна сумата за урегулирането на спора, даже ако компанията има достатъчен капитал, за да го плати. Имайки 12 млрд. евро допълнителен капитал над целевото ниво към първото тримесечие, не виждаме никакви основания за опасения по отношение на способността на компанията да плати каквито и да е глоби."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив