18 Април 2024, 06:14 Днес (0) | Вчера (11)

Alpha bank излезе с оферта за покупката на Emporiki

01 Август 2012 01:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 август 2012, 01:16

В съобщение на Alpha bank се отбелязва, че предложението допринася за сигурното преструктуриране на гръцката банкова система

Гръцката Alpha bank е предложила на френската Credit Agricole да изкупи акционерния й капитал в Emporiki Bank, съобщава електронното издание Нюз ин.

От банката категорично отрекоха публикациите, че вече е постигнато споразумение с Credit Agricole.

В съобщение на Alpha bank се отбелязва, че предложението допринася за сигурното преструктуриране на гръцката банкова система.

Агенция АНА-МПА съобщава, че целта на френската банка е да постигне стратегическо сътрудничество чрез сливане, което да помогне за подобряване на позициите на Emporiki в Гърция. В новата структура Credit Agricole  планира да има сериозен дял, запазвайки присъствието си на гръцкия пазар, посочва агенцията.

В днешния си брой в. "Имерисия" съобщава, че ръководството на Alpha bank е близо до сключване на две споразумения с голямо значение. Първото е стратегическо сътрудничество с френския банков гигант Credit Agricole чрез придобиване на гръцкия й филиал - "Емпорики банк", а второто - за капиталово участие в новата банкова организация на Paramount Fund от Катар.

Според информацията на "Имерисия" споразумението за сливане на двете банки ще бъде сключено до средата на септември. След сделката Credit Agricole ще има стратегически дял в новата банкова организация, който ще придаде по-голяма стойност на перспективите ранцузите на гръцкия банков пазар и на пазарите в Югоизточна Европа, на които Alpha има сериозно присъствие - в Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Македония и Украйна.

От друга страна Alpha bank ще се сдобие със силен банков партньор и перспективи за по-благоприятни условия за кредитиране в бъдеще, се посочва в публикацията на "Имерисия".

Преди няколко месеца се провали одобреното сливане между Alpha bank и EFG Eurobank. В началото на юли най-голямата банка в страната - National Bank of Greece, обяви, че също води преговори за Emporiki.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив