18 Април 2024, 11:33 Днес (3) | Вчера (11)

Aon и WTW прекратяват мегасделката по сливането си

27 Юли 2021 10:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 юли 2021, 10:04

Aon ще изплати на WTW $1 млрд. за прекратяването на сливането

Световните гиганти в пре/застраховането Aon и Willis Towers Watson обявиха, че прекратяват широко обсъжданото мегасливане 16 месеца след като сделката бе оповестена официално. Решението е заради ситуацията с Американското правосъдно министерство, описана от главния изпълнителен директор на Aon Грег Кейс като "задънена улица". Сделката премина през различни променящи се ситуации заради необходимстта от одобрение от множество регулатори. Двете компании трябваше да преминат сложен път на отстъпки за запазване на конкурентната среда. Сред изпълняването на множеството условия бе и прехвърляне на основна част от бизнеса на WTW на конкурентен играч. Решението бе подкрепено от съвместно изявление на Aon и WTW от 9 юли, в което одобрението бе наречено "важна стъпка" в процеса на сливане. 
Само преди няколко седмици Европейската комисия най-накрая даде "зелена светлина" на обединението.
На 12 юли и регулаторите в Нова Зеландия разчистиха пътя към одобрението на сделката в региона, като дадоха своето одобрение.
В крайна сметка обаче, прекратяването на сливането бе подпомогнато от американското Министерство на правосъдието (DOJ), което още през юни блокира сделката с мотива, че Aon и WTW действат в рамките на олигополия и бъдещото обединение ще получи още по-голямо поле за увеличаване на цените и намаляване качеството на услугите, на които разчитат хиляди американки компании и техните клиенти и сътрудници.
От Aon и Willis протестираха бурно решението наа ведомството, като обявиха, че министерството не разбира механизма на взаимно допълване бизнеса на двете компании, които бяха планирали да работят в широката конкурентна сфера на икономиката. Тази комбинация щеше да ускори способността ни да внедряваме иновации в интерес на клиентите, посочи Грег Кейс.
Със стопиране на мегасливането Aon ще изплати на WTW $1 млрд. за прекратяването на сливането. Занапред двете компании ще продължат да работят независимо.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив