20 Април 2024, 05:41 Днес (0) | Вчера (10)

Aviva продължава с разпродажбите

05 Юли 2012 15:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2012, 16:03
Застрахователят е спонсор на ПФК "Норич" - Norwich Fc

След като продаде по-рано тази година източноевропейските си подразделения, а малко след това обяви, че се отказа и от животозастрахователния си бизнес в САЩ, сега Aviva изважда на тезгяха 16 други свои дружества

 

Вторият по пазарна капитализация британски застраховател - Aviva Plc. продължава разпродажбите, за да увеличи капитала си и да ограничи последствията от евентуални по-нататъшни проблеми в Еврозоната, съобщи агенция „Блумбърг”.

След като продаде по-рано тази година източноевропейските си подразделения, а малко след това обяви, че се отказа и от животозастрахователния си бизнес в САЩ, сега Aviva изважда на тезгяха 16 други свои дружества, които не са свързани с основния бизнес и представляват близо една трета от активите й.

Така застрахователят  се опитва да изравни капиталовите си нива с тези на други компании от бранша  до около 160% и 170% от резервите, каквото е изискването на регулаторните органи. В момента те се оценяват на около  140% от резервите.

По този начин новият шеф на компанията - Джон Макфарлин продължава политиката на предшественика си Ендрю Мос, който в началото на май напусна поста си след протест на акционерите.

Ендрю Мос остави след себе си компания, в чиито инвестиционен портфейл има европейски суверенен  дълг за 18 млрд. паунда (28 млрд. долара). Това е повече отколкото притежава всеки друг застраховател във Великобритания. Допълнително по време на петгодишното управление на Мос компанията загуби 60 на сто от пазарната си капитализация.

Готвената продажба на американското подразделение делът в холандският застраховател Delta Lloyd NV биха могли да повишат капитала до нивото от 170% от резервите, смятат анализатори.

Сега ръководството на Aviva планира да намали разходите 400 млн. паунда, като ограничи броя на управленските нива в организацията си от девет на пет. Програмата за намаляване на разходите трябва да бъде завършена до 2014 г.

От компанията вече са наели консултанти, които да й помогнат с реорганизацията.

В края на януари Aviva продаде на MetLife своите подразделения в Чехия, Унгария и Румъния за 57 млн евро.

С готвената продажба на животозастрахователното си подразделение в САЩ през април, британският застраховател напусна общо девет пазара, на които осъществяваше дейност.

Малко преди Мос да напусне поста си, компанията развесели пазарите, след като със сгрешен спам „уволни” накуп 1300 човека.

През април Aviva Plc съобщи, че инвестиционното й подразделение погрешка е изпратило имейл в който на всеки човек от персонала се съобщава, че е съкратен.

Имейлът, който е бил изпратен от отдела по човешки ресурси до 1300-те служители на отдела по целия свят, съобщава на получателите да върнат държаното от тях имущество на компанията при напускането на сградата и им напомня, че трябва да пазят информацията, свързана с компанията, в тайна, след напускането си, съобщи  Пол Локстоун, говорител на подразделението.

“Имейлът е бил предназначен за един единствен човек“, казва Лосктоун пред Блумбърг, в телефонно интервю – “За нещастие, заради грешка на чиновник, е бил изпратен до всички служители на инвестиционното подразделение по света. Отвреме-навреме, нещата се объркват“, посочва той.

Отдел „Човешки ресурси“ на компанията е изпратил извинително писмо „доста бързо“ след като съобщението е изпратено.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив