03 Май 2024, 22:54 Днес (0) | Вчера (13)

BofA предупреди застрахователите за натрупване на политически и природни рискове

06 Април 2022 10:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2022, 10:38

Според анализаторите, това ще доведе до надхвърляне на планираните загуби

Bank of America (BofA) предупреди световния застрахователен пазар за натрупване на политически и природни рискове, което ще доведе до надхвърляне на планираните загуби.
Анализаторите  посочват редица събития, отговорни за увеличената щетимост. Едно от тях е земетресението в японската префектура Фукушима, край източното крайбрежие, което удари с магнитуд 7,3 по Рихтер. Припомняме, трусът стана на около 57 км източно североизточно от Намие (Япония) на дълбочина малко над 60 км. Въпреки че все още е твърде рано да се определят икономическите и застрахователните щети от земетресението, нивото на застрахователно проникване е ниско, което показва, че застрахованата загуба ще бъде много по-малка от общата икономическа загуба. Земетресението от 2021 г. с магнитуд 7 по Рихтер във Фукушима донесе застраховани загуби за повече от 1,8 милиарда долара.
И докато застрахованите щети от земетресението в Япония може да са минимални, това със сигурност не е първото голямо събитие през годината, добавило тежест към наводненията в Австралия и някои части от Европа. Военната инвазията на Русия в Украйна и продължаващата война също са събития, които оформят картината от началото на гоината.
И Куинсланд, и Нов Южен Уелс в Австралия бяха засегнати от наводнения през февруари. Според Застрахователния съвет на Австралия (ICA), загубите за индустрията надхвърлиха границата от 2,2 милиарда австралийски долара и ще се увеличават, тъй като продължават да се обработват подадени искове. Очаква се презастрахователите да поемат по-голямата част от щетите, като редица големи застрахователи, включително Suncorp, вече предупреждават или потвърждават възстановяване на разходите от своите презастрахователни партньори.
Преди наводненията в Австралия, части от Шотландия, Северна Европа и Германия също бяха засегнати от Бурята "Надя", известна още като "Малик". Разработчикът на моделиране на риска от бедствия PERILS публикува първоначална оценка на застрахованите загуби от 272 милиона евро, като повече от 50% се падат на Германия.
Друго събитие, което ще има дългосрочни последици за индустрията е решението на руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна. За момента прякото въздействие на конфликта  върху презастрахователи и застрахователи на лондонския пазар е незначително, въпреки че има известна несигурност около авиационните, морските, кредитните и политическите рискове.
Проникването на застраховането е слабо както в Украйна, така и в Русия и тъй като световните застрахователи и презастрахователи прекъснаха връзките си с Русия, което от своя страна накара Кремъл да забрани на своите застрахователи да правят бизнес с презастрахователи и брокери в "неприятелски държави", вероятно бъдещото въздействие на загубите ще бъде минимално. Тук обаче ключов момент е несигурността и независимо дали войната причинява значителни загуби на индустрията, или не, въздействията, причинени от човека, ще увеличат тежестта на загубите.
Всичко това кара Bank of America да предупреди за увеличаване дела на високите рискове през първото тримесечие на 2022 г.
От четирите големи европейски презастрахователи само SCOR реши да намали риска си, докато рисковете на Hannover Re, Munich Re и Swiss Re се увеличават.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив