19 Април 2024, 02:49 Днес (0) | Вчера (11)

Business Monitor International очаква реален ръст с 1,3% на строителната индустрия

31 Октомври 2014 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 октомври 2014, 12:50

Ако броят на безработните се увеличи, това ще повлияе на растежа в жилищния сектор

Анализаторската компания Business Monitor International (BMI) оповести своя последен доклад "Инфраструктура в България" за последното тримесечие на настоящата година.

В него BMI посочва, че продължава да поддържа прогноза си за реален растеж с 1,3% на строителната индустрия в България през 2014 година, предаде БНР. Това означава, че българският строителен сектор ще се върне по пътя на растеж след пет последователни години на свиване.

Сигналите за подобрение в строителния сектор в България бяха потвърдени от официалните данни за първото тримесечие на годината, които отчетоха нисък, но положителен растеж. "Ние вярваме, че вече приключи най-лошото за българската индустрия и очакваме, че транспортните и енергийни инфраструктурни проекти ще бъдат движеща сила за икономическото възстановяване", посочва последният анализ на BMI.

Според този доклад инфраструктурните проекти в България продължават да бъдат подложени на "насрещни ветрове" заради липсата на инвеститорско доверие и наличието на ендемична корупция.

"Повишената безработица подсилва нашето мнение, че икономиката на България ще продължи да бъде изправена пред големи предизвикателства под формата на ниско бизнес- и потребителско доверие. Въпреки това очакваме безработицата да намалее в съответствие с по-бързия икономически растеж през 2014 година, но предупреждаваме, че евентуално повишение на броя на безработните в страната ще попречи на растежа в жилищния сектор", се казва в доклада на анализаторската компания.

Според BMI България остава силно зависима от финансирането на ЕС на инфраструктурни проекти, особено в областта на транспорта. С оглед на това, едно по-бавно икономическо възстановяване на ЕС ще ограничи и скоростта на растеж на транспортната инфраструктура на България.

Растежът в сектора "енергетика и комунални услуги" на България е потиснат поради повишените фискални ограничения и липсата на последователна външна конкуренция и умения. Секторът е изправен пред бавен път на възстановяване, но ние вярваме, че най-лошото вече е преодоляно.

В газовия сектор България участва в проекта за газопоровд "Южен поток" на Русия. Но с оглед кризата в Украйна и наложените от ЕС санкции на Русия, изграждане на "Южен поток" е спряно, докато проектът не бъде приведен в съответствие с европейското право, както посочи през юни бившия министър-председател на България Пламен Орешарски, се казва в последния доклад на BMI.

Докладът "Инфраструктура на България" отразява оценки и прогнози на Business Monitor International, обхващащи обществените поръчки и разходи за всички големи инфраструктурни и строителни проекти, включително транспорт и логистика по суша, море и въздух, електроцентрали и комунални услуги, както и строителство на обекти с търговска цел и развитието на пазара на недвижими имоти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив