11 Май 2024, 07:57 Днес (0) | Вчера (10)

CEZ внесе жалба до ВАС във връзка с приетата от ДКЕВР тригодишна регулаторна рамка

12 Октомври 2005 14:32 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

“Електроразпределение Столично”, “Електроразпределение София Област” и “Електроразпределение Плевен” (67% собственост на чешката енергийна компания CEZ), внесоха жалби до ВАС срещу решение No Ц-018 на ДКЕВР, което определя цените на електроенергията от 1 октомври 2005 г.

Жалбите са против Мълчалив отказ на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се произнесе по цените и тарифите на електрическата енергия, предложени със заявления от трите дружества от месец май тази година. С жалбите се иска съдът да върне преписката на ДКЕВР със задължителни указания за разглеждане на заявленията и изрично произнасяне по същество.
Анализът на решението на ДКЕВР, направен от експерти на трите дружества показва, че електроразпределителните компании в Западна България са засегнати най-силно по отношение на инвестициите.
Инвестиционните разходи, така както са включени от ДКЕВР в регулаторната формула, са намалени значително - с 72% от първоначално предложените инвестиции средно за трите дружества. Във финансово изражение предложените от трите дружества
247 млн. лева инвестиции до 2008 година са съкратени на 68 млн. лева. Тази сума е недостатъчна за осъществяване дори на наложените от закона задължения на дружествата като подмяна на електромери, изкупуване на измервателните уреди и изнасянето им на границата на собствеността. 
Предложените от страна на ДКЕВР съкратени инвестиционни разходи ще ограничат значително възможностите за инвестиции на електроразпределителните дружества в Западна България. След като дружествата покрият законово изискваните капиталовложения те няма да разполагат с достатъчен обем средства за обновяване на мрежата, повишаване на безопасността, намаляване на технологичните разходи и подобряване на показателите за качество на услугата и доставката. Това ще затрудни и достигането на европейските стандарти в разпределението и доставката на електроенергия през следващите три години.
„Намаляването на инвестициите ще се отрази върху ефективността и развитието на електроразпределителните дружества в София, София Област и Плевен, а оттам и върху успеха на инвестицията на CEZ в България. На фона на предстоящото присъединяване на страната към Европейския Съюз проблем ще бъде и изпълнението  на европейските изисквания в сектора. Това може да бъде знак и към други чуждестранни инвеститори, които са насочили погледа си към енергийния сектор на България,” коментира Томаш Хюнер, регионален мениджър на CEZ за България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив