29 Март 2024, 00:14 Днес (0) | Вчера (11)

COVID-19 vs. European Football: Клубовете може се сблъскат с искове за $ 1 млрд.

19 Март 2020 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2020, 14:48

Телевизионните канали могат да поискат компенсации за отменените първенства

Ако коронавирусът принуди европейските футболни лиги да отменят изцяло оставащата част от сезона, телевизионните канали могат да поискат  над $ 1 млрд. компенсации. Временното спиране на  международните игри и състезания във Великобритания, Испания и Италия накара медия юристи да преразгледат договорите по правата за излъчване, които са сериозен източник на доходи за клубове като "Манчестър Юнайтед", "Барселона" и "Ювентус". Sky, DAZN и други медийни компании Comcast Corp. съвместно плащат над 6 млрд. евро ($6,7 млрд.) годишно, за да излъчват мачовете на престижните европейски отбори. Отмяната на оставащата част от сезона може да доведе лигите и клубовете до пасив от над 1 млрд. евро ($1,12 млрд.), според Ричард Бротън от консултантската компания Ampere Analysis. "Ситуацията в момента е като домино – ако една организация потърси правна защита, другите също могат да почувстват необходимост да го направят, - коментира и Саймън Чадуик, директор на Центъра за евразийска спортна индустрия. – Тогава това ще се превърне в игра с нулева сума, в която, най-вероятно, участващите лица ще си навлекат презрението и на фенове, и на останалата публика."
Английският професионален футбол спря мачовете до 3 април след извънредна среща в края на миналата седмица, веднага след положителните тестове за коронавирус на треньора на ФК "Арсенал" Микел Артета и на футболиста на "Челси" Калум Хъдсън-Одой.
Испанската La Liga отмени мачовете за две седмици след като ФК "Реал Мадрид" обяви, че поставя играчите си под карантина. Шефът на испанската футболна асоциация Луис Рубиалес предупреди, че е възможно първенството да не бъде доиграно.
Срещите от италианския елит серия A също са прекратени поне до 3 април, макар че ръководството е на мнение, че сезонът трябва да бъде завършен. Sky си делят правата за серия А със спортния канал DAZN.
Какво следва?
Щом не гледат мачове, абонатите на Sky и BT във Великобритания могат да си кажат: защо тогава даваме по 40 лири ($50) всеки месец. Един от притежателите на спортни права вече се обърна към една от петте най-големи национални лиги на Европа, за да обсъди потенциалната компенсация, която да му бъде изплатена, коментират източници, запознати със ситуацията. Медията може да разчита на връщане на 25% от годишния договор, ако в крайна сметка бъде отменена една четвърт от текущия сезон. Това ще зависи отчасти от характера на всеки контракт и от това дали ще се задействат полиците на застрахователите.
Sky и BT Group Plc съвместно плащат по 1,5 млрд. лири годишно за правата на английската премиер лига само във Великобритания, което е около 170 млн. лири месечно за футболния сезон. Sky потенциално може да поиска 200 млн. лири от премиер лигата, ако всички състезания бъдат отменени. Sky има също скъпоструващи договори в Германия и Италия. BT плаща 390 млн. лири годишно за ексклузивни права за излъчване на Шампионската лига  и Лигата на Европа във Великобритания. Ако бъдат излъчвани по-малко състезания, готовността на потребителите да плащат за скъпи спортни пакети ще намалее и BT и Sky най-вероятно ще бъдат принудени са предложат на абонатите си отстъпки или финансова ваканция, обобщава Бротън.

Междувременно пандемията от коронавирус поставя на изпитание провеждането на най-големия спортен форум на планетата, който трябва да започне на 24 юли. 32-ите олимпийски игри са насрочени в периода 24 юли – 9 август 2020 в японската столица Токио.  Засега от МОК не коментират тотална отмяна на летните игри, но ако това все пак стане, загубите ще бъдат за милиарди. ИНСМАРКЕТ вече писа, че големият губещ ще е застрахователната индустрия, към която ще потекат реки от искове - от  телевизии, рекламодатели, спонсори, хотели и др.
Организаторите от Япония са застраховани при загуба на билетните продажби, но няма как да си върнат 11 млрд. евро, вложени в инфраструктура и подготовка на игрите през последните 7 години.
Домакините разчитаха това събитие да донесе тласък във възстановяването след опустошителното земетресение през 2011 г. Днес Токио получи олимпийския огън от Гърция на кратка церемония в Атина. Ситуацията беше съобразена изцяло с пандемията от коронавирус. Международният олимпийски комитет (МОК) продължава своята подготовка за Олимпиадата, въпреки глобалната криза.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив