20 Април 2024, 17:26 Днес (0) | Вчера (10)

COVID-19 е тест за отговорността на българските застрахователи

02 Юли 2020 09:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2020, 10:07

Много компании откликнаха с дарения и други инициативи

Пандемията COVID-19 и въведените извънредни мерки изправиха всички нас пред тежки предизвикателства, за които не съществуват готови решения. Тази ситуация беше и продължава да е тест – за адаптивността и  стабилността на бизнесите, но също и за съпричастността им и грижата към обществото. През този труден период застрахователните дружества се обърнаха към обществото с множество жестове на добра воля и дарения в помощ на най-пострадалите и в подкрепа на здравния сектор и на други сектори, които се оказаха на първа линия в битката с епидемията. Компаниите осигуриха безплатни застраховки срещу риска COVID-19 за медици и здравни работници от цялата страна и за служителите на МВР, направиха дарения на медицинско и болнично оборудване за множество болници в страната, осигуриха предпазни и защитни средства, подпомогнаха провеждането на дистанционното обучение на нуждаещи се деца с дарения за компютри и комуникационна техника.
Като сектор от системно значение за обществото и икономиката с въвеждането на извънредното положение застрахователите трябваше да реагират максимално бързо с мерки, които да осигурят непрекъсваемост на процесите и ефективно функциониране по всички линии на бизнес. В рамките на часове и дни застрахователните компании успяха да  трансформират бизнес процесите си така, че без прекъсване да продължат дейността си и да обслужват клиентите си при спазване на най-високи предпазни здравни мерки. Компаниите влязоха в интензивна комуникация със своите клиенти и предложиха редица иновативни дигитални решения, с които да ги подпомогнат.
Застрахователният сектор ясно демонстрира своята ангажираност и отговорност към клиентите и обществото. Без да има наложени нормативни изисквания, компаниите предоставиха на добра воля редица облекчения и услуги за своите клиенти. Сред тях са облекчени процедури и удължени срокове за завеждане на претенции, удължаване на срокове за премийни плащания, запазване на застрахователни покрития за полици, които не са били платени поради извънредното положение, индивидуален подход към нуждите на клиентите, разнообразни дигитални решения за завеждане на щети, дистанционни огледи, сключване и подновяване на полици, плащания на вноски, онлайн консултации и др.
Застрахователите реагираха бързо и адекватно на нуждите на обществото от защита, като разработиха и предложиха застрахователни продукти и покрития срещу риска COVID-19. На пазара се предлагат застраховки за корпоративни (работодатели) и индивидуални клиенти, които покриват диагностика на COVID-19, лечение и болничен престой, загуба на живот. Има застраховка в подкрепа на БГ туризма за гарантиране на издадените ваучери от туроператорите за отменените пътувания. Българските туристи при пътуване в чужбина могат да закупят застраховки, покриващи риска COVID-19.

Компаниите реагираха с различни инициатива, за които ИНСМАРКЕТ писа в свое време. Сред тях са:

-        Дженерали Застраховане АД и Джи Пи Презастраховане ЕАД предоставиха дарения под формата на медицинско оборудване или парични средства на следните болници:
1. гр. София - болница Св. Анна София, Н.И.И Пирогов, УМБАЛ "Александровска" ЕАД
2. гр. Кюстендил - МБАЛ ”Д-Р НИКОЛА ВАСИЛИЕВ” АД
3. гр. Плевен - УМБАЛ "Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ" ЕАД
4. гр. Червен бряг - Община Червен бряг в полза на "МБАЛ – ЧЕРВЕН БРЯГ"ЕООД
5. гр. Видин - МБАЛ "СВЕТА ПЕТКА" АД
6. гр. Белоградчик - МБАЛ "ПРОФ. Д-Р Г. ЗЛАТАРСКИ" ЕООД
7. гр. Троян - СБАЛББ ТРОЯН ЕООД
8. гр. Габрово - МБАЛ д-р Тота Венкова
9. гр. Добрич - МБАЛ Добрич АД
10. гр. Търговище - МБАЛ Търговище АД
11. гр. Шумен - МБАЛ Шумен АД
12. гр. Кърджали - МБАЛ "д-р Ат. Дафовски” АД
13. гр. Хасково - МБАЛ – Хасково АД
14. гр. Ямбол - МБАЛ "Св. Пантелеймон-Ямбол” АД
15. гр. Сливен - МБАЛ "д-р Иван СЕЛИМИНСКИ” АД
16. гр. Ст.Загора - МБАЛ - МК СВ. ИВАН РИЛСКИ ЕООД - кл. Ст.Загора

Освен това, бяха застраховани безплатно 1600 медици и служители на здравни заведения на първа линия срещу риска от заразяване с COVID 19. Сумата на дарението под формата на групова застраховка възлиза на 200 000 лв. Всички медицински служители и друг персонал, които са пряко ангажирани в лечението на коронавирус попадат в обхвата на груповата застраховка "Заболяване – Коронавирус (COVID-19)". Застраховката бе с начало 1 май 2020 година и срок от 3 месеца, като покрива разходи за болнично лечение в интензивно отделение вследствие на COVID-19 и психологическа помощ на медицинския персонал. Здравните заведения са на територията на цялата страна:
1. гр. Плевен - УМБАЛ "Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ" ЕАД
2. гр. Плевен - МБАЛ "Свети Пантелеймон"
3. гр. Варна - УМБАЛ "Света Марина" ЕАД
4. гр. Ст. Загора - УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" АД
5. гр. Ст. Загора - ДКЦ Ритъм ТР
6. гр. Ямбол - ДКЦ 1 Ямбол
7. гр. Бургас - УМБАЛ Бургас АД
8. гр. Пловдив - УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД
9. гр. Русе - УМБАЛ Канев Русе
10. гр. София - Дженерали Закрила МДЦ ЕООД
11. гр. София - МЦ Америмед
12. гр. София - ДКЦ Неоклиник
13. гр. София - АСМИП МЦ Свети Панталеймон ЕООД
14. гр. София – СБАЛПФЗ СОФИЯ-ОБЛАСТ
През месец юни бе направено и нашето финално дарение на МВР болница в град София под формата на две болнични легла за тяхното инфекциозно отделение. Общата сума на даренията на Generali в България е в размер на малко повече от 318 000 лева.

-        ДЗИ застрахова безплатно медицинските лица на първа линия в София срещу COVID-19 в обща инициатива със Столична лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

-         "Животозастрахователен институт” АД направи дарение на "Рискова застраховка живот" на служителите на Центъра за спешна медицинска помощ – София; ексклузивно предложение към членовете на българския зъболекарски съюз за "Рискова застраховка Живот"
-        ЗК "Лев Инс” АД и "Животозастрахователен институт” АД предоставиха безплатно специално покритие за събития, настъпили вследствие на инфекция с Covid-19 към Груповата "Рискова застраховка Живот” за всички служители на МВР.

Дарения под форма на медицинско оборудване, предпазни и защитни средства или парични средства
-        Дженерали Застраховане АД и Джи Пи Презастраховане ЕАД направиха дарения под формата на медицинско оборудване и парични средства на 17 болници в страната.
-        ЗК "Лев Инс” АД и "Животозастрахователен институт” АД безвъзмездно предостави за нуждите на Министерството на вътрешните работи защитни средства – шлемове и маски.
-        ЗД "Бул Инс" АД направи дарения на защитни предпазни средства за Министерството на труда и социалната политика, които предоставени на социалните служби в страната.
-        ЗД "Евроинс" АД направи дарение под формата на болнично оборудване и парични средства за заведения за настаняване от семеен тип в община Белоградчик. Фирмите от Еврохолд дариха парични средства на Болница "Света София”.
-        ЗЕАД "ЦКБ Живот" е дарител на SOS детски селища и дом за деца, лишени от родителски грижи в гр. Стара Загора. Предоставено е дарение на защитни средства и дезинфектанти.

Дарения в подкрепа на образованието
-        Алианц България дари  преносими компютри за децата включени по програмите на SOS детски селища.
-    МетЛайф България и Фондация МетЛайф дариха парични средства за закупуване на компютърна и комуникационна техника за нуждаещи се училища и ученици.
-        Образователните исторически филми на ЗАД "Армеец" и сдружение "Българска история" бяха предоставени безвъзмездно за дистанционното обучение на стотици ученици. Те бяха използвани  във видео уроците на издателство "Просвета".
-        ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп” подкрепи инициативата "Образование за света утре" на СА "Д. А. Ценов с дарение, равняващо се на всички годишни семестриални такси на студентите от първи курс редовна форма, в специалност "Застраховане и социално дело”.

 Безплатни онлайн здравни консултации
-        ЗЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" ЕАД предложи възможност за психологическа подкрепа и набор от безплатни услуги за клиентите си и широката публика чрез  създаден за целта сайт.

Парично дарение от служители на ДЗИ за Българска хранителна банка за закупуване и доставка на хранителни продукти на нуждаещи се по време на извънредните мерки.
Великденска инициатива на Алианц България в подкрепа на клиентите им с малък бизнес – пекарни, сладкарници, месарски магазини и пр. -  за закупуване на стоките им от служителите на Алианц България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив